Uluslararası toplumdan Riyad’ın Yemen’deki barış girişimine destek

Suudi Arabistan Krallığı’nın Yemen’de krizi çözme girişimi bazı Arap ve Avrupa ülkeleri tarafından memnuniyetle karşılanırken girişim, Yemen’deki insani ve ekonomik koşulları ele almak için bir fırsat olarak değerlendirildi.

Bu bağlamda Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Suudi girişimini memnuniyetle karşılayarak bunu ‘olumlu bir adım’ olarak saydı ve tüm tarafları girişimi desteklemeye ve derhal bir ateşkes ilan etmeye davet etti. Bakanlık, kapsamlı bir siyasi anlaşmanın, Yemen’deki krize son vermenin tek çözümü olmaya devam ettiğini bildirdi.

Açıklamada Atina’nın Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in ülkede barışı sağlama çabalarına verdiği desteğin yanı sıra tüm taraflara, ateşkese bağlı kalarak insani girişimi kolaylaştırması çağrısı yapıldı.

İtalya hükümeti de Suudi Arabistan’ın Yemen’de kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşma girişimini memnuniyetle karşıladığını duyurdu. İtalya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Suudi girişim, BM himayesinde yürütülen müzakerelere yeni ivme kazandıran ve Yemen’deki insani durumun iyileştirilmesi ve kalıcı barışın sağlanması için umutlar açan önemli bir sinyaldir” denildi. Bakanlık, ülkesini Griffits’e tam desteğini teyit ederek, tüm tarakları kalıcı bir uzlaşmaya ve Yemen’deki çatışmayı son vermeye davet etti.

Macaristan da Suudi girişiminden duyduğu memnuniyeti aktardı. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı, ülkesinin insani krizin hafifletilmesine katkıda bulunan kapsamlı siyasi müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüme ulaşmak için her türlü çabayı desteklediğini kaydederken, Yemen krize siyasi çözüm önerileri de dahil olmak üzere Suudi Arabistan Krallığı tarafından açıklanan girişimi memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Açıklamada, İran destekli Husi milislerin Suudi Arabistan’daki siviller ve petrol tesislerine yönelik saldırılara karşılık sağlam bir ateşkese destek verecekleri kaydedildi.

Diğer yandan Komorlar Cumhuriyeti de Suudi Arabistan’ın Yemen krizini çözmek için ilan ettiği girişimi memnuniyetle karşıladı. Komorlar Dışişleri Bakanlığı, atılan bu adımın Krallığın Sana havalimanın açılması ve Yemenli taraflı arasında istişarelerin başlamasıyla kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşma çerçevesinde Yemen’de güvenliği ve istikrarı artırma konusundaki kalıcı istekliliğini ifade ettiği bildirildi. Açıklamada, ‘bilge’ olarak tanımlanan girişim takdir edilerek, tüm Yemenli tarafların halkın çıkarlarına öncelik vermesi, insani ve ekonomik koşulların iyileştirilmesi ve dökülen kanların sona ermesi adına bu fırsata cevap vermesi gerektiğine dikkat çekildi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın önceki gün Suudi Arabistan’ın Beyrut Büyükelçisi Velid Buhari ile yaptığı görüşme sırasında yaptığı açıklamada Avn, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki krizi sona erdirme girişimini memnuniyetle karşıladı ve Riyad hükümetine başarının yanı sıra Arap ve uluslararası dünyada barışın hakim olmasını diledi.

Şarkul Avsat