Lübnan asıllı ABD’li çevirmen, Hizbullah ile bağlantılı birine gizli bilgiler aktardığını itiraf etti

ABD ordusunda görevli Lübnan asıllı çevirmen, Hizbullah ile bağlantılı birine Süleymani suikastı gibi bazı gizli bilgiler aktardığını itiraf etti

Lübnan asıllı ABD’li çevirmen Meryem Taha Thompson (63), gizli bilgileri Lübnan Hizbullahı ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen bir Lübnan vatandaşına aktardığını itiraf etti. Thompson, 2006-2020 yılları arasında ABD ordusunda tercüman olarak görev yapmıştı.

Voice of America (VOA) ajansının aktardığına göre Thompson, güvenlik bilgilerini yabancı bir hükümete aktarma suçlamasını kabul etti.

Hukukçular, sanığın en yüksek ceza olan ömür boyu hapis cezasına çarptırılacağını, kararın ise 23 Haziran’da verilmesinin planlandığını ifade etti.

Lübnan’da doğan ve 1993’te ABD vatandaşı olan Meryem Thompson, Irak’ın Erbil kentindeki ABD Özel Harekat Kuvvetlerinin üssünde Şubat 2020’de tutuklandı.

Savcılar, Thompson’un, ABD istihbarat varlıklarının adlarını, irtibatlı olduğu Lübnan vatandaşına iletmek için “çok gizli iznini” kullandığını söylüyor. Bu kişinin Thompson’dan elde ettiği bilgileri Hizbullah ile paylaştığı tahmin ediliyor. Hizbullah milisleri 1997’de yabancı terör örgütü ilan edilmişti.

Mahkeme belgelerine göre, “zengin ve iyi bağlantıları olan” olarak tanımlanan ve adı belirtilmeyen Lübnan vatandaşının, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’tan bir yüzük aldığı ve Lübnan İçişleri Bakanlığı’nda çalışan bir yeğeni olduğu iddia edildi.

Savcılara göre, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani suikastı sonrası bahse konu Lübnanlı, Meryem Thompson’dan ABD’nin Süleymani’yi hedef almasına yardım eden muhbirler hakkında Hizbullah’a bilgi vermesini istedi.

Adalet Bakanlığa göre, Thompson, Şubat 2020’de tutuklanmasından önceki altı haftalık süre boyunca söz konusu Lübnan vatandaşına en az 10 gizli muhbir, en az 20 Amerikan hedefi ve taktik, teknik ve çok sayıda eylemin bilgisini verdi.

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Birimi Başkanı John Demers konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Mary Thompson, gizli bilgileri Hizbullah milisleriyle bağlantılı olduğunu bildiği bir kişiye aktararak, ABD askeri personelinin ve ABD’yi savaş bölgesinde destekleyen diğer savaşçıların hayatlarını tehlikeye attı. Hizbullah, elde ettiği bilgileri Amerikan çıkarlarına zarar vermek için kullanmayı amaçlayan yabancı bir terör örgütüdür.”

Şarku’l Avsat