DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon toplantısının taslak açıklaması, örgütü mağlup etme vaatlerini yineliyor

Irak, Suriye ve Afrika kıtasında gerçekleşen saldırıların artmasının ardından DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun dışişleri bakanları, örgütün yeniden büyümesini engellemeye yönelik çabaların sürdürülmesine için tavsiyeler içeren açıklamalar yaptı.

Şarku’l Avsat yarın yayınlanmasını planlanan açıklamanın taslağına ulaştı. Taslak geçtiğimiz yıl yayınlanan bildiride geçen konuları da içeriyor. Ancak bu yıl ki bildiriye insan hakları kurallarının uygulanması, çocukların korunması ve tutukluların a yargılanmasının yanı sıra özellikle Irak sınır bölgesi ve Bedia bölgesi gibi rejim güçlerinin kontrolü altındaki bölgelerde gerçekleştirilen terörle mücadelede kaydedilen başarısızlıklara değiniliyor. Bu bölgelerde terörizmin ortadan kaldırılamaması, uluslararası koalisyon güçlerinin bahsi geçen operasyonların kapsamı dışında kalan alanlarda hareket etme kararlılığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Açıklamada, Irak ve Suriye’de DEAŞ ile mücadeleyi sürdürmek ve terör örgütünün nihai yenilgisine vesile olacak tüm koşulları yaratmanın, kapsamlı ve çok yönlü bir çabayla koalisyonun tek hedefi olmaya devam ettiği yer alıyor. Sivillerin korunmasını vurgulayan bakanlar, uluslararası hukuka saygı duymanın gerekliliği, uluslararası insan hakları kuralları ve ilgili BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına da değindi.

Uluslararası Koalisyon Suriye’de, BMGK’nın 2254 kararı uyarınca kalıcı bir siyasi çözümü desteklemek için Suriye halkının yanında duruyor. Koalisyon, DEAŞ tarafından temsil edilen terör tehdidine karşı tetikte kalacak. Bakanlar, Koalisyon’un faaliyet göstermediği alanlarda operasyonlarının arttığını ve DEAŞ tarafından yararlanabilecek herhangi bir güvenlik boşluğu tehdidi karşısında ortak eylemi sürdürmek taahhütlerini teyit ettiler. Bakanlar 10 Kasım 2020’de gerçekleştirilen Koalisyon toplantısında, özellikle Afrika kıtasının batısı, Sahel bölgesi ve Doğu Afrika’da DEAŞ’a bağlı kuruluşların oluşturduğu tehditle yüzleşmede duyulan memnuniyeti belirtti. Uluslararası, uluslararası hukuka uygun bir şekilde Afrikalı ortaklarla Sahel’de Koalisyon girişimleri için yakın işbirliğini teyit ettiler. Tutuklu bulunan yabacı uyruklu örgüt mensubu üyelerin Suriye ve Irak’taki ailelerinin oluşturduğu zorluğun yanı sıra uluslararası hukuka uygun olarak yabancı uyruklu teröristlere muamele edilmesini sağlamak için çabaların arttırılması konusundaki karalılık da ifade edildi. Açıklamada, DEAŞ’lı sanıkları korumakla görevli kişilerin, uluslararası hukuka uygun olarak insancıl bir davranış gösterilmesi çağrısı yinelendi. Bakanlar ayrıca Suriye’nın kuzeydoğusundaki DEAŞ’lı tutuklarının ailelerinin durumunun büyük endişe yarattığını ve bu ciddi soruna kapsamlı bir yaklaşım bulmanın önemini itiraf etti.

Şarkul Avsat