23 ülkenin lideri pandemiyle mücadele için uluslararası bir anlaşmaya varma çağrısında bulundu

Dünya genelinde 23 ülkenin lideri, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyayı gelecekteki pandemilerle mücadeleye daha iyi hazırlamak için yeni bir küresel anlaşmaya varılması çağrısında bulundu.

AFP’ye göre bu çağrı, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa da dahil olmak üzere beş kıtadan 23 liderin imzasını taşıyan ve Fransa merkezli Le Monde gazetesinde yayınlanan ortak bir makalede yapıldı.

Liderlerin makalesinde şu ifadelere yer verildi;

“Ülkelerin pandemiye hazırlık ve müdahale için yeni bir uluslararası anlaşma için birlikte çalışması gerektiğine inanıyoruz. Böylesine yenilenmiş bir kolektif taahhüt, en yüksek siyasi düzeyde pandemiye hazırlıklı olma yolunda bir kilometre taşı olacaktır. Hiçbir hükümet veya çok taraflı kuruluş bu tehditle tek başına yüzleşemez. Birlikte, pandemileri son derece koordineli bir şekilde tahmin etmek, önlemek, tespit etmek, değerlendirmek ve etkili bir şekilde yanıtlamak için daha hazırlıklı olmalıyız. Kovid-19’un zayıf yönlerimizi ve bölünmüşlüklerimizi istismar ettiği bir zamanda, bu fırsatı değerlendirmeli ve bu krizin ötesine uzanan barışçıl bir işbirliği için küresel bir topluluk olarak bir araya gelmeliyiz.”

Liderler, bu ve gelecekteki pandemiler için güvenli, etkili ve uygun fiyatlı aşılara, ilaçlara ve teşhislere evrensel ve eşit erişim sağlamaya kararlı olduklarını da vurguladı.

Söz konusu makale, G20 üyelerinden ABD, Rusya, Çin, Japonya, Hindistan ve Brezilya liderleri tarafından imzalanmadı.

Anlaşma, ilk olarak Charles Michel tarafından geçen yıl Birleşmiş Milletler’de (BM) önerildi.

Avrupa Birliği (AB) üyeleri Aralık ayında düzenlenen zirvede, G7 ülkeleri ise Şubat ayında yapılan toplantıda sağlık alanında işbirliğini güçlendirmek için uluslararası bir anlaşmaya varma fikrini destekledi.

Şarkul Avsat