Etiyopya: Nahda Barajı’nda ikinci dolum işlemine devam edilecek

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dina Mufti, ABD’nin Sudan Özel Temsilcisi Donald Booth’a, Nahda Barajı’nda (Rönesans) ikinci dolum işlemine devam edileceği konusunda bilgi verildiğini açıkladı.

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati, geçtiğimiz hafta konuya dair açıklamasında, “Mısır Nahda Barajı’nın doldurulması ve işletilmesi konusundaki tek taraflı uygulamaları ve bu uygulamalardan kaynaklanan büyük olumsuz yansımaları kabul etmeyecek” dedi.

Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas da, Etiyopya’yı baraj konusunda üç ülkeyi tatmin edecek adil ve yasal bir anlaşmaya varmak için dörtlü arabuluculuğu kabul etmeye çağırdı.

Abbas, Afrika Birliği (AfB), Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den oluşan dörtlü arabuluculuk teklifine Etiyopya’nın itiraz etmesine şaşırdığını söyleyerek, farklı bakış açıları arasında köprü kuracak dörtlü arabuluculuğun önemini vurguladı.

Mısır, Sudan ve Etiyopya, Addis Ababa’nın inşa ettiği Nahda Barajı’nın doldurulması konusunda bir anlaşmaya varmak için 2011’den beri müzakere etti, ancak üç ülke henüz bir anlaşmaya varamadı.

Mısır ve Sudan, Etiyopya’yı baraj rezervuarını doldurma planlarını kapsamlı bir anlaşmaya varılıncaya kadar ertelemeye çağırsa da, Addis Ababa 21 Temmuz 2020’de 4,9 milyar metreküp kapasiteli rezervuarı doldurmanın ilk aşamasının tamamladığını duyurdu.

Etiyopya ayrıca, önümüzdeki Temmuz ayında ikinci dolum aşamasına geçme niyetinde olduğunu bildirdi.

Şarkul Avsat