Ramallah, Kudüs’te 18 sandık merkezi açmaya çalışıyor

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) Filistin İşleri Editörü Gal Berger’e göre, Filistin yönetimi yabancı diplomatlardan, 2006 seçimlerinde olduğu gibi Doğu Kudüs’te Filistinli seçmenler için 6 yerine 18 sandık merkezi açılması için İsrail ile çalışmasını istedi.

Berger, İsrail’in bu konuda resmi bir talep almadığını ve henüz bir karar vermediğini vurguladı.

Ancak Filistinli yetkililer, Kudüs’te seçimlerin yapılmasına izin verilmesi için resmi bir talepte bulunduklarını ve İsrail’den herhangi bir yanıt gelmediğini defalarca ifade etti.

Filistin yönetiminden bir kaynak, İsrail’in Filistinlilerin Kudüs’te seçim yapma talebine yanıt vermekten kaçındığını, önce İsrail’deki seçimlerin sonuçlarını beklediğini söyledi.

Kudüslüler, 2005’deki devlet başkanlığı ve 2006’daki yasama seçimlerine iki kez katıldı. Ancak İsrail daha sonra bu yöndeki her talebi reddetti.

Ancak Seçim Komisyonu, Kudüslülerin yasak olsa da, seçimlere seçmen veya aday olarak katılmalarını sağlamak için senaryolar ve alternatifler üretti.

Şehirdeki postanelerde (Filistin otoritesine ait) herkesin aynı gün kaydolup oy kullanmasına izin verilmesi bunlardan biriydi.

Postanelerin kullanılmasına ilişkin fikir, seçim merkezinin yokluğunu telafi etmek için geldi, ancak İsrail Kudüslülerin herhangi bir şekilde seçimlere katılmasını engellemeye karar verirse bu yeterli olmayabilir.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile Tel Aviv arasında imzalanan Oslo Anlaşması, İsrail’in Kudüslülerin Filistin seçimlerine katılmasına izin vermesini zorunlu kılıyor.

Anlaşmanın 6. madde hükümlerine göre, oy kullanma işleminin Doğu Kudüs’te İsrail Posta Otoritesi’ne bağlı ofislerde yapılması gerekiyor.

Filistin Merkez Seçim Komisyonu, 2005’deki devlet başkanlığı ve 2006’daki genel seçimlerin 6 postanede yapıldığını ve sandık sayısının 12’ye ulaştığını ancak katılımın zayıf olduğunu bildirdi.

Filistin topraklarında 132 milletvekili seçmek için yasama seçimleri 22 Mayıs’ta yapılacak.

Seçim kararnamesine göre Filistin devlet başkanlığı seçimleri 31 Temmuz’da, Ulusal Konseyi seçimleri ise 31 Ağustos’ta yapılacak.

Kudüs’teki ulusal ve İslami eylem grupları, Kudüslülerin şehrin içindeki sandıklardan oy vererek ve aday olarak demokratik sürece aktif olarak katılma hakkının değişmez olduğuna dikkat çekti.

Söz konusu açıklamada, bu hakkın müzakereye veya pazarlığa tabi olmadığına vurgu yapılarak, “Yasama seçimleri uzun zamandır beklenen ulusal bir haktır. Filistin toplumunda demokrasi ve ilerleme kavramlarını yansıtacak şekilde başarıya ulaşmak için her türlü çabanın gösterilmesi gerek. Seçim Komisyonu, yetkili makam sıfatıyla il içindeki seçmen kütüğü ile ilgili sorumluluk ve görevlerini üstlenmeli. Kudüs’ün statüsünü, sembolizmini ve ulusal egemenliğini zayıflatan herhangi bir alternatif reddedilmeli” denildi.

Hamas, dün ‘Kudüs bizim tarihimizdir’ adını taşıyan seçim listesini Seçim Komisyonu’na sundu. Fetih’den ihraç edilen lider Muhammed Dahlan ile bağlantılı Demokratik Reform Akımı da listesini sundu. Fetih ise adaylarını içeren seçim listesini bugün teslim edecek.

Seçim Komisyonu düne kadar 15 başvuru aldı ve kapılarını çarşamba gece yarısı kapatacak.

Şarku’l Avsat