Suudi Arabistan: İthal ürünlerin kontrolü 3 aşamadan geçiyor

Suudi Arabistan’daki devlet kurumları, ülkeye ithal edilen ürünler üzerindeki kontrolün üç aşamadan geçtiğini bildirerek, barkod numarasının ‘üretici ülke’ anlamına gelmediğini vurguladı.

Suudi pazarında şüpheli gıda ürünlerinin varlığının sosyal medyada gündeme gelmesinin ardından, Ticaret Bakanlığı, Gıda ve İlaç Dairesi, Standartlar, Metroloji ve Kalite Kurumu ve Gümrük Otoritesi bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “İthal edilen tüm ürünler, ülkede onaylanan şartname ve standartlara göre ithal edilir. Kara, hava ve deniz limanlarında kontrol ve denetim standartlarına tabidir” denildi.

İthal edilen ürünlerde üç aşamalı kontrol sistemi uygulandığı ifade edilen açıklamaya göre, ilk olarak Standartlar, Metroloji ve Kalite Kurumu ihracat yapılan ülkedeki akredite kuruluşlar aracılığıyla bu ürünlerin teknik düzenlemelere ve Suudi standart şartnamelerine uygunluğunu doğruluyor.

Gıda ve İlaç Kurumu, menşe ülkeden ihracat yapan işletmelerde üretim sürecinin kalitesini takip etmek suretiyle, kontrolü altındaki ithal ürünlerin kalite ve güvenliğini sağlamakla sorumlu.

İkinci aşamada, Gümrük Otoritesi ithalatın limanlara gelişi ile birlikte denetim prosedürlerini yerine getiriyor, gelen malları inceliyor ve gümrük yetkilileri tarafından onaylanan belgelerin mevcut olduğundan emin oluyor.

Üçüncü aşamada ise güvenlik yetkililerinin desteği ile Ticaret Bakanlığı ile Belediye, Köy İşleri ve İskan Bakanlığı’nın yanı sıra Gıda ve İlaç Kurumu bünyesindeki denetleme ekipleri tarafından pazarlar ve depolar kontrol ediliyor.

Bu denetim makamları, şartname ihlalleri ve ticari dolandırıcılık hakkında tüketici şikayetlerini inceliyor.

Söz konusu açıklamada, barkod numarasının üreticinin ülkesi anlamına gelmediğine vurgu yapılarak, “Barkodlar ihracat yapan ülkedeki hizmet sağlayıcı tarafından oluşturuluyor. Uluslararası şirketler, pazarlara en yakın bölgesel merkezleri aracılığıyla ürünleri için barkodlar oluşturur ve bunun mutlaka menşe ülkeden olması gerekmez” ifadeleri de kullanıldı.

Şarkul Avsat