İsrail’de yeni bir virüs türü tespit edildi

9 milyonluk İsrail nüfusunun yarısından fazlası Pfizer-BioNTech aşısının iki dozunu oldu. Ülkede vaka oranları istikrarlı bir şekilde düşerken ekonomi de büyük oranda yeniden açıldı.

İsrail Sağlık Bakanlığı dün (Salı) yaptığı açıklamada, İsrail’de yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yeni bir türünün gözlemlendiğini ve ülkede hızla yürütülen aşılama kampanyasında temel olarak kullanılan Pfizer-BioNTech aşısının bu yeni türe karşı etkili olarak göründüğünü açıkladı. İsrail hükümetinin, ek dozlar olarak kullanılmak üzere veya izin verilmesi durumunda çocuklara yönelik kullanımı için 36 milyon ek Pfizer-Biontech aşısı temin etme girişimi, siyasi çatışmaların engeliyle karşılaştı.

Hükümetin, değeri yaklaşık 3,5 milyar şekel (1,05 milyar dolar) olarak tahmin edilen ek aşı dozu satın alma anlaşmasının pazartesi günü onaylanması planlanmıştı ancak anlaşma, Başbakan Binyamin Netanyahu ile rakip Mavi-Beyaz Partisi Lideri Savunma  Bakanı Benny Gantz arasında adli atamalarla ilgili bir anlaşmazlık çıkması sebebiyle iptal edildi. Satın alınan aşılara 2,6 milyar şekel (Bir dolar 3,33 şekel) ödeyen Sağlık Bakanlığı “Mevcut aşılama kampanyası için” yeterli malzemeye sahip olduğunu söyledi ancak Pfizer ve Moderna şirketlerinden alınan aşı miktarına ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

Sağlık Bakanlığı bununla birlikte, yeni varyantlarla mücadele edilmesi ve mümkün olduğunda çocukların aşılanması için daha fazla aşının bulunması gerektiğini belirtti.

Bakanlık ayrıca, ülkede gözlemlenen yeni türün hızla yayıldığına veya enfekte olan kişilerde ciddi sağlık sorunlarına neden olduğuna yönelik kanıt bulunmadığını açıkladı. Enfekte kişilerde ciddi sağlık durumunun nadir göründüğü ayrıca yeni türün tamamen ortadan kaybolabileceği de bildirildi.

9 milyonluk İsrail nüfusunun yarısından fazlası Pfizer-BioNTech aşısının iki dozunu oldu. Ülkede vaka oranları istikrarlı bir şekilde düşerken ekonomi de büyük oranda yeniden açıldı.

Sağlık yetkilileri, aşılama için uygun olan kişilerin tamamını mayıs ayı sonuna kadar aşılamayı planladıklarını söylediler. İsrail nüfusunun yaklaşık üçte biri 16 yaşın altında ve bu, Pfizer-BioNTech aşısının çocuklar üzerindeki kullanımının güvenli olduğu doğrulanana kadar aşı olmak için uygun olmayan grupta yer almasına neden oluyor.

İsrail, geçen hafta son iki yılda dördüncü defa yapılan seçimlerde net bir kazananın olmamasının ardından yeni bir siyasi çıkmaza girmiş bulunuyor. Ülkede bir koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik görüşmeler haftalarca sürebilir.

Diğer yandan, Pfizer şirket sözcüsü aşı satın alınmasıyla ilgili potansiyel bir anlaşmaya yönelik yorum yapmayı reddetti. Netanyahu bu ay yaptığı bir açıklamada, İsrail’in 36 milyon ek doz aşı satın almak istediğini söylemişti.

Şarku’l Avsat