Hong Kong: 9 muhalif 2019’daki gösterilere katılmaktan suçlu bulundu

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’ndeki mahkemenin kesin kararı ile dün (Perşembe) 9 muhalif, 2019’da ‘yasa dışı’ protesto organize etmek ve protestoya katılmaktan suçlu bulundu.

AFP’ye göre, 1990’larda şehrin en büyük muhalefet partisi Demokrat Parti’nin kurulmasına yardım eden ve eski İngiliz kolonisinde ‘demokrasinin babası’ olarak anılan 82 yaşındaki avukat ve muhalif siyasetçi Martin Lee’nin de bu kişilerin arasında olduğu ifade edildi.

Ayrıca hüküm giyenler arasında 73 yaşındaki eski muhalefet lideri ve avukat Margaret Ng, medya patronu Jimmy Lai ve eski milletvekillerinden Leung Kwok-hung da bulunuyor. İki isim, Haziran 2020’nin sonunda Pekin tarafından uygulanan Ulusal Güvenlik Yasası kapsamında tutuklu yargılanıyordu.

Dava kapsamında yargılanan kişiler, 1997’de Hong Kong’un Çin’e devredilmesinden bu yana, 2019’da şehrin en kötü siyasi krizinin yaşanmasına neden olan gösterileri düzenleyen kitlelerin önde gelen isimleri arasında yer alıyor.

Yargılanan isimlerden 7’si, Hong Kong mahkemesi tarafından yasa dışı protesto düzenlemek ve protestoya katılmakla suçlanırken, iki isim haklarındaki suçlamaları kabul etti. Bu kişilerin, 5 yıla kadar hapsi isteniyor. 9 muhalif hakkındaki kesin hükmün 16 Nisan’da verileceği belirtildi. Tutuksuz yargılanan isimler ise pasaportlarına el konularak serbest bırakıldı.

Eski milletvekili ve sendika lideri Lee Cheuk-yan, gazetecilere verdiği demeçte, “Bu nedenle hapse girsek bile oldukça gururluyuz. Gelecek bizim için ne getirirse getirsin bu yolda yürümeye devam edeceğiz” dedi.

ABD’den tepki

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Perşembe günü alınan kararın, Çinli yetkililerin tutumunu bir kez daha gösterdiğini belirtti. Ayrıca, ABD’nin gerekli gördüğü taktirde özgürlüklere engel olan kişileri cezalandırmaya devam edeceğini ifade etti.

Dava, 18 Ağustos 2019’da yasa dışı bir protesto düzenlemekle ilgili olduğundan, eski İngiliz kolonisindeki mevcut atmosferin bir sembolünü temsil ediyor. Protesto, 7 ay süren en büyük gösterilerden biri olma özelliğine sahip. Organizatörler protestoya 1,7 milyon kişinin katıldığını açıklamıştı. Bu, Hong Kong’da bulunan her dört kişiden birinin protestoya katıldığı anlamına geliyor. Ancak bildirilen rakamlar resmi olarak doğrulanmadı.

Hong Kong hükümeti tarafından, 9 muhalifin yargılanması kapsamındaki iddianameyi hazırlaması için İngiliz avukat David Berry görevlendirilmiş, ancak, Londra ve İngiliz Hukuk Kurumlarından gelen ağır eleştiriler sonucu Berry bu görevi kabul etmemişti.

İddia makamı dokuz kişinin şehir trafiğini aksatan protesto yasağına karşı gelmesine dayanıyor.

Hakim Woodcock, eylemlerin barışçıl doğasının kabul edilebilir bir mazeret oluşturmadığını öne sürerek, azami cezanın uygulanması noktasında uyarıda bulundu. Kararında, “Bu yasa dışı halka açık gösteri kabul edilemez davranışlarla sona erdi. Kamu düzeniyle ilgili hususlar yalnızca şiddetin ortaya çıkmasıyla sınırlı değildir. Aynı zamanda, ciddi trafik sorunlarını da içerir” dedi.

Halk protestoları, Kasım 2019’daki yerel seçimlerde muhalefetin kazandığı zafere yansıdı. Ancak gösteriler, Kovid-19 nedeniyle toplanmalara getirilen kısıtlamalardan dolayı, binlerce tutuklamayla ve baskı sebebiyle 2020’nin başlarında ani bir şekilde durdu.

Protestocular suçluların Çin’e iade yasasının kaldırılması dışında herhangi bir kazanç elde edemedi.

Çin hükümetinin 2020 yılında aldığı karar, Haziran sonunda uygulanan sıkı ulusal güvenlik yasası ile Hong Kong üzerinde yeni yasalar uygulamasını mümkün kılıyor.

Şuanda şehirde herhangi bir gösteri düzenlenemiyor. Yetkililer salgın bahanesiyle, muhalefetin popülaritesini artırma fırsatı bulduğu yasama seçimlerini 1 yıl erteleme kararı aldı.

Yerel seçim sisteminde reform yapılması, muhalefete yapılan son darbe oldu. Salı günü Çin tarafından onaylanan kararla Yasama Konseyi’ndeki muhalefetin tamamen marjinalleşmesi hedefleniyor.

Şarkul Avsat