Şam hastaneleri artan vakalar nedeniyle eşi görülmemiş bir baskı altında

Suriye’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayıları hızla artarken, başkent Şam’daki en büyük hastanelerinden birinin acil servisinde koronavirüse yakalanan yaşlı bir kadın bitkin halde yoğun bakım ünitesinde yatakların boşalmasını bekliyor.

AFP’ye göre El-Muvasat Hastanesi doktorlarından Esma Spinney (26), güçlükle nefes alan yaşlı kadına ilk müdahaleyi yaparak, oksijen almasını sağladı.

Hasta ve yakınlarının oluşturduğu kalabalık sonucu sosyal mesafe kuralının kalmaması nedeniyle iki maske takan Dr. Spinney, “Solunum cihazı gerektiren birçok vaka bize geliyor ve çoğunun yoğun bakıma ihtiyacı var. Onlar için hiçbir şey yapamadığımız anlar oluyor ve gözlerimizin önünde ölüyorlar” dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından salgının başlamasından bu yana geçtiğimiz ay yapılan ilk resmi açıklamada, Şam hastanelerinde koronavirüs hastalarına tahsis edilen yoğun bakım yataklarının doluluk oranının yüzde 100’e ulaştığı ifade edildi. Hatta, yoğun bakımdaki hastaların başkent dışındaki hastanelere nakledildiği bildirildi.

Vaka sayılarındaki hızlı artış, hükümeti kalp hastalarının başka hastanelere sevk edilmesi koşuluyla koronavirüs hastalarının kalp cerrahisi hastanelerinde tedavi edilmesi yönünde karar almaya itti.

Genç doktor, günden 40’tan fazla vaka aldıklarını ve bunun kapasitelerinin çok üzerinde olduğu söyledi.

Vaka sayısındaki artış, sıkı bir karantina uygulamanın zor olduğu ekonomik kriz nedeniyle engellenemedi.

Salgının başlangıcından bu yana, Suriye topraklarının üçte ikisinden azını oluşturan rejim kontrolündeki bölgelerde 19 binden fazla vaka ve bin 274 can kaybı kaydedildi.

Doktorlar ve uluslararası kuruluşlar, vaka sayısının açıklanan resmi rakamlardan çok daha fazla olduğuna inanıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), bunu Suriye genelindeki sınırlı testlere ve çok sayıda asemptomatik veya hafif semptomatik vakanın tespit edilmemesine bağlıyor.

Muvasat Hastanesi Müdürü Essam el-Emin, “Resmi rakamlar hastanelerde ve yolcular için yapılan PCR testlerinin sonuçlarını yansıtıyor” diyerek, uzman bir doktora göründükten sonra evde iyileşen çok sayıda orta ve hafif vakadan bahsetti.

Hastane, izolasyon bölümündeki 70’den fazla yatağa ek olarak, koronavirüs hastaları için yoğun bakım bölümlerinin yaklaşık yüzde 50’sini tahsis etti.

Hastanelerin sadece ağır vakaları kabul ettiğini söyleyen Emin, “Suriye bir savaş ve kuşatma durumunda. Bu nedenle çok sayıda teste sahip değil” diye konuştu.

Suriye hükümeti, Ocak ayında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) aracılığıyla COVAX girişimine katılmak için bir anlaşma imzaladı.

COVAX, ilk aşamada rejimin kontrolündeki bölgelerin yanı sıra ülkenin kuzeydoğusunda Kürt unsurların kontrol ettiği bölgeye 912 bin doz AstraZeneca aşısı sağlayacak.

Şam aşıların bu ay gelmesini beklerken, WHO Şam Direktörü Akcemal Mactamiova, aşı sevkiyatının en az Mayıs ayına kadar erteleneceğini söyledi.

OCHA ve WHO tarafından yayınlanan ortak raporda ise, ilk aşıların en geç bu yılın ikinci çeyreğinde yapılacağı belirtildi.

Hastane doktorlarından Ali Rostom, yoğun bakım ünitesindeki bir hastanın iyileşmesi nedeniyle rahat bir nefes alarak, başka bir ağır hasta için hayatta kalma fırsatı oluştuğuna sevindi.

On yıllık savaş, birçok sektörün yanı sıra personel sıkıntısı çeken tıp sektörünü de büyük ölçüde etkiledi.

Şarkul Avsat