ABD’de bulunan Arap paralarının gizemi

ABD’de bulunan Arap madeni paralarının, dünyanın en azılı korsanlarından Henry Every’nin gizemli kaçışına ışık tutabileceği düşünülüyor.

7 Eylül 1695’te Every ve çetesi, o dönemin en güçlü kişilerinden Babürlü hükümdarı Evrengzib’e ait bir gemiyi ele geçirmişti. Gemide Mekke’den Hindistan’a dönen Müslüman hacıların yanı sıra çok sayıda altın ve gümüş vardı.

Söylentiler korsanların gemideki erkekleri işkenceyle öldürdüğünü, kadınlara tecavüz ettiğini ve paraları alıp Bahamalar’a kaçmaya çalıştığına işaret ediyor.

Bununla birlikte saldırının haberi hızla yayılmış ve İngiltere Kralı III. William korsanların başına büyük bir ödül koymuştu. Zira 2014’te ABD’nin Connecticut eyaletine bağlı Middletown şehrinde 17. yüzyıla ait Arap paralarından ilkini bulan amatör tarihçi Jim Bailey, “Herkes bu adamları arıyordu” dedi.

Elli üç yaşındaki Bailey madeni paraların, korsanlar Bahamalar’a gidene kadarki sürece ışık tuttuğunu söyledi. Bailey’e göre Every ve çetesi önce Amerikan kolonilerine gidip çaldıkları parayı kullanmıştı.

Amatör tarihçi bulduğu parayı ilk olarak kolonilerin bastığını düşündüğünü ancak daha yakından bakınca üzerinde Arapça yazılar gördüğünü kaydetti:

‘Aman tanrım’ diye düşündüm.

Yürütülen çalışma, paranın 1693’te Yemen’de basıldığını ortaya koydu. Bununla birlikte 2014’ten beri aynı döneme ait 15 Arap madeni parası daha ortaya çıktı. Bunlardan 10’u Massachusetts, üçü Rhode Island ve ikisi Connecticut’ta keşfedildi.

Bailey, Every ve çetesinin kendisini arayanlardan paçayı kurtarabilmek için Bahamalar’a giderken Reunion adasına uğrayıp siyahi esirler aldığını, daha sonra New England’a (Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island ve Vermont eyaletlerinden oluşan bölge) gelip köle taciri rolüne büründüğünü belirtti.

Arkeolog Sarah Sportman, şu yorumu yaptı:

“Görünüşe göre Every’nin çetesinin bazı üyeleri New England’a yerleşip topluma karıştı. Para aklama planı gibiydi.”

Tarih profesörü Mark Hanna ise Bailey’in bulduğu madeni parayı ilk gördüğünde “aklını kaybettiğini” söyledi ve ekledi:

“Bu paraları bulmak benim için çok büyük bir şey. Korsan Every’nin hikayesi dünya çapında bir öneme sahip. Söz konusu maddi nesne, bahsi geçen küçük şey, bu durumu açıklamamı sağlayabilir.”

 

Independent Türkçe