Suudi Arabistan’a 7 sektörde ihracat sıfırlandı

Türkiye’nin uluslararası zeminde Suudi Arabistan’ın resmi olmayan boykotuna ilişkin girişimlerde bulunmaya hazırlandığı belirtilirken, yeni gelen rakamlar krallığa yapılan ihracatın birçok sektörde sıfırlandığını gösterdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi rakamlarına göre Mart ayında Suudi Arabistan’a yapılan ihracat bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 94 düşüşle 19 milyon dolara geriledi. Yılın ilk 3 ayı dikkate alındığında krallığa yapılan ihracat yıllık bazda yüzde 93 düşüşle 56 milyon dolar olarak kaydedildi.

Sektörel bazda bakıldığında 7 sektörde krallığa ihracatın Mart ayında sıfır çektiği görüldü. Bu sektörler, gemi-yat, halı, mücevher, su ürünleri ve hayvansal mamuller, süs bitkileri, tütün, yaş meyve ve sebze ile diğer sanayi ürünleri oldu.

Bunun karşısında ihracat aktivitesinin zayıf olsa da devam ettiği sektörlerin başında elektrik ve elektronik sektörü geldi. 19 milyon dolarlık Mart ihracatının 6 milyon doları bu sektörden gelirken, bu sektörü deri ve deri mamulleri ve çelik takip etti.

Türkiye karşı hamleye hazırlanıyor

Reuters’ın haberine göre, Dünya Ticaret Örgütü Mal Konseyi toplantısında Türkiye’nin, Suudi Arabistan’ın uyguladığı boykotu gündeme getireceği belirtildi.

Suudilerin boykotuna karşı uzun süre sessiz kalan Ankara, Suudi Arabistan mallarına dönük bir misilleme adımı atmamış, hatta boykot döneminde Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı sıfıra yaklaşırken, Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye ihracatı artmıştı.

Bloomberg HT