Antik Mısır mumyaları görkemli bir törenle yeni yerlerine taşındı

Mısır’da 18 kral ve 4 kraliçeye ait 22 mumya, dün akşam kortej eşliğinde başkent Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda yer alan Mısır Müzesi’nden, şehrin doğusundaki Fustat’ta yer alan Ulusal Mısır Medeniyeti Müzesi’ne taşındı.

Antik Mısır döneminden mumyası taşınan kral ve kraliçeler arasında, Ramses II, Ramses IX, Hatshepsu ve Seqenenre Taa II yer aldı.

Mumyaları taşıyan araçlar, kral ve kraliçeler için özel hazırlanmış, antik Mısır tarzında altın renkli araçlarla transfer edilirken, bu kortejin yolculuğu yaklaşık 40 dakika sürdü.

‘Firavunların Altın Geçidi’ adı verilen tören, dünyada çok sayıda kanal tarafından canlı olarak yayınlandı.

Ulusal Mısır Medeniyeti Müzesi yarın kapılarını ziyaretçilere açacak, ancak söz konusu mumyalar 18 Nisan’da sergilenecek.

Mısırlı arkeolog Zahi Havas mumyaların nakil töreni öncesinde, “Bütün dünya bu kraliyet alayını izleyecek. Kahire’nin hayatında bu 40 dakika çok önemli olacak” dedi.

Töreni Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile birlikte izleyen UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, “Gözlerimizin önünden Mısır medeniyetinin tarihi geçiyor” diye konuştu.

Bu mumyaların çoğu, 1881’de Luksor yakınlarında keşfedildi ve 20. yüzyılın başından beri Tahrir Meydanı’ndaki Mısır Müzesi’nde sergilendi.

Kahire Amerikan Üniversitesi profesörlerinden Salima İkram, mumyaların Ulusal Mısır Medeniyeti Müzesi’ndeki yeni muhafazalarında bulunan sıcaklık ve nem kontrolünün eskisinden daha iyi olacağını söyledi.

Arkeolog Havas, “Mumyalar heyecan için değil, kültürel amaçlarla ilk kez güzel bir şekilde sergilenecek. Kraliçe 2. Elizabeth’in kız kardeşi Prenses Margaret’i müzeye götürdüğümde gözlerini kapatıp kaçtığını asla unutmayacağım” ifadelerini kullandı.

Mısır eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i deviren 2011 devriminin ardından Mısır turizminin uğradığı acı darbelerin ardından Mısır, Ulusal Mısır Medeniyeti Müzesi de dahil olmak üzere yeni müzelerini tanıtarak, milyonlarca ziyaretçiyi yeniden ülkeye çekmeye çalışıyor.

Mısır ayrıca aylar içinde, Giza piramitlerinin yakınında Büyük Mısır Müzesi’ni de açacak ve Tutankhamun’un mumyası ve mezarından çıkan hazineleri burada sergileyecek.

Turizm ve Eski Eserler Bakanı Danışmanı Velid el-Batuti, “Tören, binlerce yıl sonra Mısır’ın liderlerine hala büyük saygı duyduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

‘Kraliyet alayı’ sosyal medyada birçok farklı yoruma da neden oldu.

Son günlerde Süveyş Kanalı’nda dev konteyner gemisinin karaya oturması ve Yukarı Mısır’da 18 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan tren kazası gibi olayların ‘yerlerinin değiştirilmesinden memnun olmayan Firavunların lanetinden’ kaynaklandığı öne sürüldü.

‘Firavunun laneti’ söylemi, 1920’lerde Tutankhamun’un mezarının bulunmasının ardından onu keşfeden arkeolog ekibinden kişilerin gizemli bir şekilde ölmesinin ardından da gündeme gelmişti.

Şarku’l Avsat