İranlı diplomat: ABD ile doğrudan veya dolaylı görüşmelerimiz yok

İran Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Abbas Arakçi, nükleer anlaşma konusunda salı günü Viyana’da yapılacak görüşmelerde, İran’ın ABD ile doğrudan veya dolaylı müzakere yapma niyeti olmadığını bildirdi.

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre Arakçi, “Nükleer anlaşmanın görüşüldüğü ve İran’ın da yer aldığı hiçbir toplantıda ABD olmayacak. ABD ile doğrudan veya dolaylı görüşmelerimiz yok. Viyana’daki görüşmelerimiz, kaldırılması gereken yaptırımlarla ilgili teknik görüşmelerden ibaret” diye konuştu.

Arakçi ayrıca, “ABD, eski Başkan Donald Trump tarafından İran’a uygulanan tüm yaptırımları kaldırmalıdır. ABD yaptırımları kaldırırsa, biz de anlaşmadaki taahhütlerimize geri döneriz” diye ekledi.

Trump yönetimi, İran’ın ekonomik faydalar sağlaması karşılığında nükleer silah elde etmesini engellemeyi amaçlayan nükleer anlaşmadan 2018’de tek taraflı olarak çekildi. İran, anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini azaltarak buna karşılık verdi.

İran, ABD Başkanı Joe Biden’ın nükleer anlaşmaya dönmesi ve tüm yaptırımları kaldırması şartıyla, anlaşmanın tüm yükümlülüklerine dönmeye hazır olduğunu defalarca ifade etti.

Şarku’l Avsat