Ürdün benzeri görülmemiş bir krize tanık oldu

Ürdün’de birkaç gün önce meydana gelen gözaltı operasyonları ile gündeme gelen eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin, Kral 2. Abdullah’ın üvey kardeşi.

Kral Hüseyin’in dördüncü eşi Kraliçe Nur’dan olan çocuğu Prens Hamza, 1980’de dünyaya geldi, 1999-2004 yılları arasında Ürdün Veliaht Prensi ünvanını taşıdı.

Prens Hamza’nın, çeşitli dönemlerde Twitter üzerinden Ürdün’ü eleştiren paylaşımlar yapması tepkilere yol açtı.

Ürdün ordusunda tuğgeneral rütbesine yükselen Prens Hamza, geçtiğimiz yıl Kral’ın kardeşi Prens Faysal ve üvey kardeşi Prens Ali ile birlikte ordudan çıkarıldı.

Ürdün güvenlik yetkilileri, Kraliyet ailesi üyelerinden Şerif Hasan bin Zeyd ve eski Kraliyet Divanı Başkanı Basım İbrahim Avadallah’ın da aralarında bulunduğu birçok kişiyi ‘güvenlik’ gerekçesiyle gözaltına almıştı.

Avadallah’ın adı, dönemin İstihbarat Müdürü ve şu anda kara para aklama suçlamasıyla hapishanede olan Korgeneral Muhammed ez-Zehebi ile arasındaki anlaşmazlıklardan sonra öne çıktı.

Basım Avadallah, yaklaşık 700 milyon Ürdün dinarı tutarındaki harcamaları araştırmak için meclis komitelerinin oluşturulduğu ekonomik dönüşüm konusuyla da bağlantılıydı.

Şerif Hasan bin Zeyd ise, 2010 yılında Afganistan’da askeri bir görev sırasındayken El Kaide’nin saldırısında öldürülen Şerif Ali bin Zeyd’in kardeşi.

Şerif Hasan, ülke siyasetinden uzak durduğu için kamuoyu tarafından da yakından tanınmıyor.

Şarku’l Avsat