İran düşürülen Ukrayna uçağıyla ilgili 10 yetkili hakkında iddianame hazırladı

Tahran Askeri Başsavcısı Gulam Abbas Türki, 2020’de 176 kişinin ölümüne yol açan Ukrayna uçağının düşürülmesine karıştığı iddiasıyla 10 İranlı yetkili hakkında iddianame düzenlendiğini açıkladı.

AP’ye göre Turki, görevini yeni Başsavcı Nasir Serrac’a devrettiği törende yaptığı konuşmada söz konusu yetkililerin isimleri ve haklarında istenen cezalar hakkında bilgi vermedi.

Ukrayna Hava Yollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak 2020 sabahı Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı’ndan Kiev’e gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki çoğu Kanadalı 176 kişi hayatını kaybetmişti.

İran silahlı kuvvetleri, üç gün süren inkarın ardından, uçağın Tahran ile Washington arasında tırmanan gerilimin ışığında ‘yanlışlıkla’ düşürüldüğünü itiraf etti.

ABD’nin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi Bağdat’ta öldürmesinin ardından, İran o gece Irak’ta ABD askerlerinin bulunduğu iki askeri üssü füzeler ile hedef almıştı. Bu nedenle, İran hava savunması o gece alarma geçmişti.

Gulam Abbas Turki’nin bugün yaptığı açıklama, Almanya, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve İran’dan diplomatların Viyana’daki nükleer anlaşma konulu toplantısından sadece birkaç saat önce geldi.

Şarkul Avsat