Filistin seçimlerinde adayların üçte birini kadınlar oluşturuyor

Filistin Merkez Seçim Komitesi, önümüzdeki ay yapılması planlanan Filistin milletvekili seçimleri için toplam aday sayısının bin 389’a ulaştığını bildirdi.

Seçim Komitesi dün, üç gün süreyle listelere veya adaylara itiraz edilebileceğini belirterek toplam 36 aday listesinin ön açıklamasını yayımladı.

Komite listede 7 partiden ve 29 bağımsızdan oluştuğunu bildirdi. Tüm listelerde aday sayısı bin 389’a ulaşırken bunların 405’inin toplam aday sayısının yüzde 29’unu oluşturan kadınlardan oluştuğu kaydedildi.

Ayrıca 28-40 yaş grubunun toplam aday sayısının yüzde 38,5’ini, 41-50 yaş grubunun yüzde 22,2’sini, 50 yaş üzerinin de yüzde 39,3’ünü oluşturduğu açıklandı.

Komite, gerekçe ile sunulması şartıyla tüm seçmen, liste veya adayların, listelerden birine veya adaylara itiraz etme hakkına sahip olduğunu belirtti. İtirazların komitenin ofislerinde veya internet sitesinde bulunan formların doldurulmasıyla iletilebileceği belirtildi.

Komite, kendisine iletilen itirazların ve şikayetlerin en geç üç gün içerisinde inceleneceğini ve bu hususta verilecek kararın yazılı olarak bildirileceğini açıkladı.

Dileyenlerin, tebliğ tarihinden itibaren üç gün içerisinde Komite kararına mahkeme yoluyla itiraz edebileceği ifade edilen açıklamada mahkemelerin temyiz kararlarını en fazla yedi gün içinde verdiği bilgisi paylaşıldı.

Filistin milletvekili seçimlerini önümüzdeki ayın 22’sinde yapmayı planlıyor. Bu 15 yılın ardından yapılacak ilk seçim olacak.

Şarkul Avsat