İngiltere’nin Yemen Büyükelçisi Micheal Aron. (Şarku’l Avsat)

Aron: Yemen’in gerçek dostu Suudi Arabistan

Şarku’l Avsat’a konuşan İngiliz diplomat savaşı durdurmanın, Tahran’ın etkisini azaltacağını söyledi.

İngiltere’nin Yemen Büyükelçisi Micheal Aron Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “İran’ın Yemen’deki etkisinin azaltılması ancak savaşın durdurulması ve taraflar arasındaki uzlaşmayla sağlanabilir. Bu durum Tahran’ın rolünün, ülkede yalnızca sorun çıkarmak olduğunu göstermekte” ifadelerini kullandı.

Söz konusu açıklamalar, kapsamlı bir ateşkes ve Yemen tarafları arasındaki siyasi istişarelerin bir an önce yeniden başlaması noktasında yoğun bölgesel ve uluslararası çabalar kapsamında geldi.

Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde Yemen krizini sona erdirme noktasında yeni bir girişim olarak, Sana Havalimanı’nın bölgesel ve uluslararası uçuşlara açılacağını ve Hudeyde limanının gelirlerinin Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Yemen Merkez Bankası’nın ortak hesabına yatırılacağını duyurmuştu.

İngiltere’nin Yemen Büyükelçisi Micheal Aron, Husiler de dahil olmak üzere Yemenlilerin, İran’ın hedefinin yalnızca sorun çıkarmak olduğunu daha sonra anlayacaklarını açık bir şekilde ifade etti. Husilerin İran’dan ayrılması noktasındaki inancını bir kez daha tekrarladı.

Aron Şarku’l Avsat’a, “Yemen’de İran hakkında çok fazla görüş var. Bazıları İranlıların Husiler üzerinde etkisi olduğunu söylüyor. Ancak İranlılar örgütü kontrol etmiyorlar” açıklamalarını yaptı.

Ayrıca Aron, “Bazıları Husilerin İran’ın kendilerine dikte ettiği her şeyi uyguladığını söylüyor. Açıkça görünen bir şey var ki o da, savaş devam ettiği sürece, İran’ın Yemen’deki etkisinin de artacağıdır” dedi.

Aron sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi yapılması gereken şey savaşı durdurmaktır. Ancak savaş durduğunda İran’ın etkisinin azaltılması mümkün olacak. Böylece Suudi Arabistan’ın Yemen’in gerçek dostu olduğu ortaya çıkacak.”

Büyükelçi, Suudi Arabistan’ın Yemen’in yeniden inşası noktasında kaynaklarını ve gücünü kullanacağını belirtti. Ayrıca, “Husiler dahil olmak üzere tüm Yemenliler İran’ın Yemen’deki hedeflerinin sadece sorun çıkarmak olduğunu anlayacaklar” dedi.

Aron, “Bu sebeple hala Yemen’deki İran etkisinin büyük ölçüde azaltılabileceğine ve Husilerin İran’dan ayrılabileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Aron, Husilerin Yemen’in başkenti Sana üzerinde devam eden kontrolünün, Yemen’deki İran nüfuzunu artıracağı konusunda uyardı. Husilerin, Yemen toplumu ve okullardaki müfredatı değiştirdikleri, üniversiteleri kontrol altına alarak eğitimlerini değiştirdikleri, çocukları zorla savaş cephelerine sürükledikleri ve eğitim almaları için çocukları İran’ın Kum kentine gönderdiklerine işaret etti.

Büyükelçi Şarku’l Avsat’a verdiği önceki demeçte şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu, Yemen toplumu için bir felaket. Husiler Yemen toplumundaki koşulları değiştirdi. Gün geçtikçe, soruna bir çözüm bulunamaması, savaşın durdurulamaması ve Yemen toplumunun yeniden inşa edilememesi durumunda kuzeydeki İran etkisi giderek artacak.”

İran, Yemen’deki Suudi barış girişimini reddeden dünyadaki tek ülke. Söz konusu girişim savaşı sona erdirme ve barışı yeniden tesis etme noktasında bölgesel ve uluslararası arenada oldukça ses getirmişti.