Myanmar’da protestolarda öldürülenlerin sayısı 614’e yükseldi

Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener, krize çözüm bulmak amacıyla Asya’yı kapsayan bir diplomatik tura başlarken, Myanmar’daki askeri cuntanın baskısı sonucu öldürülen kişi sayısı 614’e çıktı.

Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği, güvenlik güçlerinin gösteriler sırasındaki silahlı müdahalesi sonucunda en az 614 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Burgener, 1 Şubat’taki askeri darbeden bu yana Myanmarlı askeri yetkililerle görüşme talebinde bulundu, ancak Myanmar’a gitmek için izin almadı.

Christine Schraner Burgener, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) desteğiyle, Başkan Win Myint ve Aung San Suu Çii gibi gözaltına alınan sivil liderlerle de görüşmek istiyor.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, Burgener’in bölgedeki BM yetkilileri, Myanmar’a akredite büyükelçiler ve yerel yetkililerle görüşmek üzere Tayland ve Bangkok’a gideceğini bildirdi.

Sözcü, “Myanmar’daki mevcut krize verilecek güçlü uluslararası tepki, komşu ülkeleri de içeren birleşik bir bölgesel çaba gerektiriyor” dedi.

BMGK, İngiltere’nin girişimiyle, Myanmar parlamentosunun seçilmiş bir sivil üyesi olan Daw Zin Mar Aung ve bir akademisyen olan Sai Sam Kham’ı dinlemek için bugün gayri resmi bir şekilde toplanacak.

Şarku’l Avsat