EMA, Johnson&Johnson aşısı ile kan pıhtılaşması arasındaki ilişkiyi inceliyor

Avrupa İlaç Ajansı dün (Cuma) yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ABD’de geliştirilen tek dozluk Johnson&Johnson aşısının uygulanmasının ardından kan pıhtıları gözlemlenen bazı vakaların incelendiğini duyurdu. Biri can kaybı olmak üzere 4 vakanın kaydedildiği bildirildi. EMA, güvenlik komitesinin aşılamanın ardından kan pıhtılaşması oluşan vakalara yönelik raporları incelemeye başladığını belirtti. EMA, söz konusu vakalardan üçünün ABD’de kaydedildiğini ve dördüncüsünün klinik denemeler sırasında kaydedildiğini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Johnson&Johnson aşısına kullanım izni vermiş ancak henüz aşılama başlamamıştı. EMA yaptığı açıklamada “Aşının (Johnson&Johnson) kullanılmasının ardından düşük trombosit seviyelerine bağlı olarak anormal kan pıhtılaşması görülen 4 ciddi vaka bildirildi” ifadelerini kullandı. EMA, Johnson&Johnson aşısını onaylamıştı ve aşının AB ülkelerinde Nisan ayında uygulanmaya başlaması planlanıyordu.

Johnson&Johnson aşısına ilişkin bu duyuru, Amsterdam merkezli EMA’nın AstraZeneca aşısı olan kişilerde kan pıhtısı vakalarını incelediği ve bunun nadir de olsa aşının yan etkilerinden biri olarak görülmesi gerektiğine karar verdiği bir zamanda geldi. Her iki aşıda da adenovirüsler vektör olarak kullanılıyor.

EMA bu haftanın başında AstraZeneca aşısı ile kan pıhtıları arasında olası bir bağlantının olduğunu belirterek, kan pıhtılaşmasının nadir görülen yan etkileri arasında tanımlamasının ardından dün yaptığı açıklamada, AstraZeneca aşısı ile kan damarlarındaki bozukluk arasındaki bağlantının incelendiğini açıkladı. EMA, kaçış sendromu (Kılcal sızıntı sendromu) görülen 5 vakanın incelendiğini açıkladı. Kaçış sendromu, kan damarlarından sıvıların sızmasıdır, bu durum dokuların şişmesine ve tansiyonun düşmesine neden oluyor.

Diğer yandan, Hindistan’ın The Indian Express gazetesi dün, Johnson&Johnson şirketinin Hindistan’daki düzenleyici kurumlara aşısının klinik denemelerine yakında başlayacağını bildirdiğini aktardı. Haberde, ABD’li ilaç ve sağlık şirketinin, Merkezi İlaçlar Standart Kontrol Kuruluşu’na (CDSCO) bir yazı göndererek, “Hindistan’da klinik deneyler yapmak için çok yakın bir zamanda başvuruda bulunacaklarını” belirttikleri aktarıldı.

​WHO: İki doz arasında farklı aşıyı tavsiye için veri yok

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dün yaptığı bir açıklamada, yeterli miktarda veri olmadığı için, Kovid-19 aşısı uygulamaları sırasında aşı değiştirilmesine yönelik tavsiye vermeyeceğini belirtti. WHO’nun açıklaması Fransa’nın AstraZeneca aşısı ile ilk dozları alan 55 yaşın altındakiler için ikinci dozda farklı bir aşının uygulanması planlamasının ardından geldi. ​WHO Sözcüsü Margaret Harris, Cenevre’de düzenlenen basın brifinginde “Bunun yapılabilir bir şey olup olmadığını açıklamak için yeterli veri yok” ifadelerini kullandı. WHO uzmanları daha sonrasında “Aşı değişiminin bu aşamada önerebilecekleri bir şey olmadığını” belirttiler.

Harris, Aşı Uzmanlar Stratejik Danışma Grubu’nun bu tutumun, aşı ile çok nadir görülen kan pıhtıları arasında bağlantının bulunduğuna yönelik bilgiler sağlanmadan önce, geçen Şubat ayında AstraZeneca aşısı tavsiye edildiğinde benimsenen tutum ile aynı olduğunu belirtti. Harris ayrıca uzmanların, Kovid-19 aşılarının değiştirilebilirliği konusunda özel bir araştırma yürütülmesi çağrısında bulunduklarını vurguladı.

Fransa: AstraZeneca aşısı olanlara ikinci dozda farklı aşı kararı

Fransa Yüksek Sağlık Kurumu, ilk aşıları AstraZeneca aşısı ile yapılan 55 yaş altı kişilerin ikinci doz olarak Pfizer-BioNTech veya Moderna aşısı alacaklarını duyurdu. Bu karar kapsamında Fransa’daki 533 bin kişiye ikinci doz olarak farklı bir aşı uygulanacak. Yüksek Sağlık Kurumu Avrupa’da kan pıhtılaşması yaşayan nadir vakalar görülmesi sebebiyle 19 Mart’ta AstraZeneca aşının 55 yaş altı kişilere uygulanmasını durdurdu. Ancak başta sağlık sektörü çalışanları olmak üzere Şubat ayından bu yana ilk doz olarak AstraZeneca aşısı oldular.

Şarkul Avsat