Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ve Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said dün Kahire'de bir araya geldiler

Mısır-Tunus zirvesinin başlıca gündem maddesi bölgesel sorunlar

Mısır Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said arasında bugün (Cumartesi) Kahire’de Mısır-Tunus zirvesi gerçekleştirileceğini duyurdu. Sisi, Tunuslu mevkidaşını dün Kahire Havaalanı’nda karşıladı. Mısır Cumhurbaşkanı’nın daveti üzerine gerçekleşen resmi ziyaret 3 gün sürecek.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi dün şu açıklamada bulundu:

“Mısır-Tunus zirvesinde, her iki ülke için de öneme sahip bir dizi bölgesel ve uluslararası konunun yanı sıra özellikle güvenlik, ekonomi ve yatırım olmak üzere tüm alanlardaki ikili ilişkiler ve ortak iş birliğini güçlendirmenin yollar ele alınacak.”

Tunus Cumhurbaşkanlığı tarafından perşembe günü yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

“Cumhurbaşkanı Said’in ziyareti, iki ülkenin liderleri arasındaki iletişim köprülerini birbirine bağlama, danışma ve koordinasyonu sağlamlaştırmanın yanı sıra Tunus ve Mısır arasında var olan seçkin iş birliğini geliştiren yeni vizyonlar ve yaklaşımlar oluşturma çerçevesinde gerçekleşiyor. Bu şekilde istikrar ve kalkınma hususunda iki halkın meşru arzularını karşılamak hedefleniyor.”

Tunus Ekonomi, Maliye ve Yatırım Destek Bakanı Ali el-Kali de iki ülke ilişkilerine ilişkin şunları aktardı:

“Tunus ve Mısır siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel her düzeyde köklü kardeşlik ilişkilerini paylaşıyor. Bu ilişkiler çok sayıda ve çeşitli işbirliği mekanizmalarına dayanıyor. Karşılıklı ticaret ve yatırımların hacmi umut verici olmaya devam ederken sonuçlar da geliştirilebilir düzeyde. Diğer yandan, Tunus 2019’da Mısır’a yaklaşık 60 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi, Mısır’dan yaptığı ithalatın ise değeri yaklaşık 500 milyon dolar oldu.”

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Kali, perşembe günü yaptığı açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Mısır’ın Tunus’taki yatırımları 2019 yılının sonunda yaklaşık 2,5 milyon dolar olurken Mısır’daki Tunus yatırımları ise yaklaşık 35 milyon dolar civarında seyretti. Bu yatırımlar, hizmet, turizm, gıda, telekomünikasyon ve diğer bir dizi sektörde gerçekleşti. Tunus ve Mısır’ın Arap, Afrika veya Avrupa-Akdeniz düzeyinde çeşitli ortak bölgelere bağlanması, ortak çıkarlara hizmet eden mevcut iş birliğini güçlendirmeye yardımcı olan önemli faktörlerden biridir. Mısır-Tunus ilişkileri, ikili iş birliği için kurumsal mekanizmaların varlığı ile karakterize edilmektedir. Bunlar, Nisan 1988’de kurulan Ortak Yüksek Komite, Nisan 1992’de kurulan Siyasi İstişare Ortak Komitesi, 2005’te kurulan Bakanlar İzleme Komitesi, iki ülkenin başkentlerinde periyodik ve dönüşümlü olarak toplanan Ortak Konsolosluk Komitesi ve Mısır-Tunus Parlamenter Kardeşlik Derneği olarak sıralanıyor.”

Sisi Ekim 2019’da, Tunus halkını Kays Said’in seçilmesinden dolayı kutladı ve Tunus Cumhurbaşkanı’na ülkenin ve halkının yararına olan uygulamaları yürütebilmesi yolunda başarılar diledi. Sisi daha önce de Said’in göreve gelmesinin ardından yaptığı açıklamada “İki ülke arasında her alanda daha yapıcı bir iş birliği ve çeşitli ortak ilgi alanlarındaki sorunların çözümü için ortak bir vizyon oluşturulmasını dört gözle bekliyoruz” demişti.

Mısır ve Tunus geçtiğimiz ocak ayının sonunda, uluslararası ve bölgesel forumlarda, iki ülke arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi konusunu görüştüler. Bu görüşme, Tunus Dışişleri Bakanı Osman el-Cerandi ve Mısır’ın Tunus Büyükelçisi İhab Abdulhamid arasındaki düzenlenen toplantıda geçekleşti. Toplantıda, Arap bölgesinin yaşadığı gelişmeler ve getirdiği zorluklara değinildi. Bu bağlamda, iki ülke arasında çeşitli Arap meseleleri ile bölgesel ve uluslararası ortak çıkar dosyalarında koordinasyon ve istişarenin güçlendirilmesinin önemine vurgu yapıldı. Tunus’un, BM Güvenlik Konseyi üyeliği ışığında ve bu uluslararası yapı içinde Arapların sesi vasfıyla bahse konu dosyalarda koordinasyonun sağlanmasına katkıda bulunması da altı çizilen konular arasındaydı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Mart 2019’da, Mısır ve Tunus arasındaki ilişkilerin gücü ve dayanıklılığı ile geçtiğimiz yıllarda her düzeyde ilişkilerin ulaştığı seviyeye övgüde bulundu. Bu başarı, iki ülke liderlerinin ortaklık ve iş birliği çerçevelerini pekiştirme konusundaki kararlılıkları ışığında ortaya kondu. Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından söz konusu dönemde yapılan açıklamada iki ülke arasındaki ticaret hacminin son yıllarda kaydettiği ivmeye övgüde bulunulurken her iki ülkede de özel sektörde yatırım ve ortaklıkların kurulmasını teşvik etmek için çalışmaya devam etme ihtiyacı vurgulanmıştı.

Şarkul Avsat