Sisi: Mısır’ın su güvenliği Arap ulusal güvenliğinin bir parçasıdır

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi bugün (Cumartesi) yaptığı açıklamada, Tunuslu mevkidaşı Kays Said ile Arap ulusal güvenliğinin bir parçası olarak değerlendirdiği Mısır’ın su güvenliği konusunu görüştüklerini ve Mısır’ın su haklarının önemli bir mesele olarak korunması gerektiğini vurguladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Tunus Cumhurbaşkanı ile Kahire’deki cumhurbaşkanlığı sarayı el-İttihadiye’de düzenlediği ortak basın toplantısında şu açıklamayı yaptı:

“Tunus Cumhurbaşkanı, Mısır’ın Nahda Barajı’nın doldurulması ve işletilmesine ilişkin adil ve kapsamlı bir anlaşmaya varma çabalarını takdir etti. Ayrıca Afrika sahasında ortak eylem olanaklarını ve Mısır ve Tunus’un bu konuda oynadıkları önemli rol ışığında Afrika eylemini nasıl destekleyeceğimizi tartıştık.”

Sisi açıklamasında, mevkidaşı Kays Said ile birlikte Arap sahasında gündeme getirilen sorunları da ele aldıklarını belirterek, ortak Arap eylemini desteklemenin, Arap ulusal güvenliğini korumanın, Arap ülkelerinin toprak bütünlüğünü, istikrarını ve bağımsızlığını korumanın, ulusal devlet kavramını pekiştirerek, Arap ülkelerinin içişlerine her türlü dış müdahale girişimlerini reddetmenin önemini vurguladıklarını kaydetti.

Sisi, iki devletli çözüm ilkesinin uygulanmasına dikkat çekti

Cumhurbaşkanı Sisi ayrıca, kendisinin ve Cumhurbaşkanı Kays Said’in Arap dünyasının temel sorunu olan Filistin davasını desteklemek için sürdürülen Arap çabalarının önemini vurgulayarak, iki devletli çözüm ilkesinin uygulanmasını ve 4 Haziran 1967 sınırlarına göre başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını sağlamanın önemine dikkat çektiklerini belirtti.

Sisi açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Cumhurbaşkanı Kays Said ile Libya krizindeki gelişmeleri ele aldık ve bu kriz karşısında Arap rolünü harekete geçirme ihtiyacını vurguladık. Libya’da kurulan yürütme otoritesini memnuniyetle karşıladık. Ayrıca geçiş dönemini yönetmede rolünü oynamasına imkan verecek şekilde her türlü desteği sağlamaya ve bu yılın sonunda yapılması planlanan seçimlerin zamanında yapılması için destek vermeye hazır olduğumuzu teyit ettik. Aynı zamanda, ülkeye yönelik dış müdahalenin sona ermesi, tüm yabancı güçlerin, paralı askerlerin, savaşçıların ve teröristlerin ülkeden çıkarılması, bu sayede de tam ve arzu edilen istikrarın yeniden tesis edilmesini sağlamak ve kardeş Libya halkının egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve yeteneklerini korumak için destekte bulunacağımızı vurguladık.”

Sisi, Tunus Cumhurbaşkanı’na hitaben şu açıklamayı yaptı:

“Tunus’un BM Güvenlik Konseyi’nde Arap bir üye olarak oynadığı rolü ve Arap davalarını desteklemek için gösterdiği çabaları takdir ediyoruz. Bizim ve Arap ulusumuzun ortak çıkarları doğrultusunda iki ülkemiz arasında daha yakın bir işbirliği arzuluyorum. Tunus’a ve kardeş halkına hayır, istikrar ve refah diliyorum. Bir kez daha, ikinci ülkeniz Mısır’a hoş geldiniz demek istiyorum.”

Şarku’l Avsat