Çinli yetkiliden itiraf: Aşılarımızın koruyuculuk seviyeleri düşük

Çin Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Gao Fu, ülkesinde üretilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının çok yüksek koruma oranlarına sahip olmadığını söyledi.

Gao Fu, dün Chengdu şehrinde düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, hükümetin bu aşıları karıştırarak (kombinasyon) etkinlik seviyelerini artırmayı planladığını bildirdi ancak daha fazla detay vermedi.

Gao Fu, birkaç çeşit aşıya sahip oldukları için farklı teknik yöntemlerle üretilen aşıları göz ardı etmemeleri gerektiğini söyleyerek, bu aşıların kullanılıp kullanılmamasının değerlendirme aşamasında olduğunu bildirdi.

Çin, daha önce üretilen aşıların yüksek derecede etkin ve güvenli olduğunu savunarak, ülkede kullanılmak üzere herhangi bir yabancı aşıyı onaylamadı.

Gao Fu, geçtiğimiz aralık ayında Batı aşılarının etkinliği ve insanlar üzerindeki etkilerini sorgulayarak, Batılı ülkelerde üretilen mRNA aşılarında kullanılan tekniğin insanlar üzerindeki olumsuz yan etkilerine dikkat çekmişti.

Brezilya’daki araştırmacılar, Çin’de üretilen Sinovac aşısının semptomatik enfeksiyonların önlenmesine yönelik koruyuculuk oranını 50.4 olarak tespit etmişti.

Şarku’l Avsat