ABD: Çin salgın ile şeffaf bir şekilde ilgilenmedi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uzmanları ile iş birliği yapmamasının Kovid-19 salgınını kötü bir şekilde etkilediğini bildirdi. Virüsün kökenini anlamak için iş birliği yapılmasının önemini vurguladı.

Blinken, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, WHO üyelerinin salgının ilk günlerinde Çin’in örgüte olmadığı konusunda eleştirilerde bulunduğunu söyledi.

Reuters’ın haberine göre Blinken, NBC ile gerçekleştirdiği röportajda Çin’in uluslararası uzmanların ülkeye girişine izin vermediğini, gerekli şeffaflığı sağlamak için de bilgi sağlamadığını belirtti. “Salgın, beklenilenden daha hızlı kötüleşti. Daha kötü sonuçlara yol açtı” ifadesini kullandı.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 30 Mart’ta Çin’in koronavirüs salgınının kökenini ve nedenlerini bulmak için Çin’e giden WHO görevlilerinden bilgi sakladığını duyurmuştu.

WHO’nun Çinli bilim adamlarıyla birlikte hazırladığı, pandeminin nasıl başladığına ilişkin raporda virüsün büyük ihtimalle yarasalardan insanlara, aracı başka bir hayvan yoluyla bulaştığı bildirilmişti. Laboratuardan sızıntı olması nedeniyle yayılmasının düşük bir ihtimal olduğu ifade edilmişti.

Ghebreyesus açıklamasında konu hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

Şarkul Avsat