Prens Harry’nin büyükbabası Philip’in cenazesinde uygulayacağı protokoller

Kraliyet ailesinden ayrılan Sussex Dükü Prens Harry, büyükbabası Prens Philip’in cumartesi günü Windsor Kalesi’ndeki St. George’s Kilisesi’nde gerçekleşecek cenazesine katılmak için bu hafta İngiltere’ye dönecek.

Bu, Prens Harry’nin İngiltere’yi geçtiğimiz mart ayından bu yana ilk ziyaret edişi olacak.

BBC’nin haberine Prens Harry de cenazeye yurt dışından gelenlerle aynı koronavirüs protokollerine uyarak katılacak.

Buckingham Sarayı, ikinci çocuğuna hamile Meghan Markle’ın doktorunun seyahat etmeme tavsiyesi nedeniyle Prens Harry’nin cenazeye tek başına katılacağını duyurdu.

İngiltere’deki seyahat kurallarına göre ülkeye geleceklerin seyahatten üç gün önce yaptırdığı koronavirüs testinin negatif olması, ülkede kalacağı yerin adresini belirten bir beyan formu doldurması ve 10 günlük bir karantina süresinin ikinci ve sekizinci gününde yeniden Kovid-19 testi yaptırması gerekiyor.

Ancak bu kurallara yurt dışından gelen herkes uymak zorunda değil. Örneğin İrlanda’dan İngiltere’ye seyahat edenlerin karantinaya girmesi veya test olması gerekmiyor.

Prens Harry karantina otellerinde kalmayacak. Zira ABD, şu an İngiltere’nin yolcularından ek tedbirlere uymasını istediği kırmızı ülkeler listesinde değil. Prens Harry tercihi doğrultusunda karantinayı evinde, bir otelde veya geçici bir ikamet yerinde arkadaşları ve ailesi ile geçirebilecek.

İngiltere’de cenaze törenleri ile ilgili düzenlemeye göre ülke dışından gelenler karantinayı ancak belirli koşularda terk edebiliyor. Örneğin aile üyesinin cenaze törenine katılmak için karantina yarıda bırakabiliyor. Ancak kişinin sosyal mesafe kurallarına uyması ve cenazeden sonra yeniden karantinaya girmesi gerekiyor.

Prens Harry, 10 günlük karantina süresini erken bitirmeyi tercih edebilir. Hükümet, kişinin beşinci gün koronavirüs testi olmasına izin veriyor. Ancak beşinci gündeki testleri kişi kendisi ödemek zorunda. Test negatif çıkarsa karantina sonlandırılabiliyor.

Şarkul Avsat