Mescid-i Haram ile Mescid-i Nebevi’de ihtiyati tedbirler alınarak teravih namazlarının kılınması bekleniyor (SPA)

Suudi Arabistan’da koronavirüs salgınına karşı önlem paketi

Bir haftada 30 binden fazla ihtiyati tedbir ihlaline yönelik tutanak tutuldu

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, aşı olmayanlar için ilk dozların uygulanmasına yönelik çalışmaların genişletildiğini bildirdi. İlk dozların nüfusun büyük bir bölümüne uygulanabilmesi için ikinci dozların uygulanması için verilen tüm randevuların ertelendiğini, söz konusu randevuların daha sonra yeniden ayarlanacağını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı bu kararın, aşı üreticilerinin üzerinde anlaşılan tedarik miktarlarını sağlamakta karşılaştıkları zorlukların yol açtığı uluslararası aşı yetersizliğinden kaynaklandığını ve aşıların ilk dozunun mümkün olduğu kadar fazla kişiye uygulanması için alındığını belirtti. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali vaka sayılarındaki artışın engellenmesinin aşılarla değil, ihtiyati önlemlere bağlılıkla sağlanacağını vurguladı. Bakanlık Sözcüsü, pandeminin önceki dönemlerine göre bir araya gelmelerin şok edici bir şekilde artması sebebiyle nisan ayında görülen vaka sayılarındaki artışın sonuçlarına yönelik uyarıda bulundu.

Sağlık Bakanlığı vakaların dağılımını açıklamasının yanı sıra, ülkede 548 hastanın sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen vaka sayısının 383 bin 321’e yükseldiğini açıkladı.

Bakanlık, 915’i ağır hasta olmak üzere ülkedeki aktif vaka sayısının 8 bin 360’a ulaştığını açıkladı. Dün kaydedilen 799 yeni vakanın dağılımı ile ilgili olarak, Riyad’da 362, Mekke’de 147, Şarkiye’de 138 ve Asir’de 28 vakanın kaydedildiği açıklandı.

En yüksek tutanak Riyad bölgesinde tutuldu

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, son bir hafta içerisinde koronavirüs ihtiyati tedbirlerine yönelik ihlaller sebebiyle 30 bin 54 tutanak tutulduğunu, 11 bin 162 ile en yüksek rakamın Riyad bölgesinde kaydedildiğini duyurdu.

Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve Rehberlik Bakanlığı, cemaat arasında koronavirüse yakalanan 10 kişinin tespit edilmesinin ardından bugün 5 bölgedeki 10 camiyi geçici olarak kapattı. Toplamda 63 günde geçici olarak kapatılan cami sayısı 552’ye ulaştı. Sterilizasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından 526’sı yeniden açıldı.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı dün (Pazar) yaptığı açıklamada, aşı olan kişilerin Ramazan ayında Umre yapmak için Tevekkelna ve İ’tamarna uygulamaları üzerinden alınacak izinlerin kurallarına yönelik açıklamada bulundu.

Hac ve Umre Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada, uygulamaları kullanan kişilerin Ramazan ayında bir kez Umre yapabileceklerini duyurdu. Bakanlık, Ramazan ayı boyunca vakit namazları izinleri olmaksızın sadece Umre izinlerinin Tevekkelna ve İ’tamarna uygulamaları üzerinden Mescid-i Haram çevresindeki otellerden alınabileceğini açıkladı.

Bakanlık, Ramazan ayında Umre ve namaz izinlerinin çıkarılmasına yönelik kurallar yayınladı. Söz konusu kurallar arasında, izinlerin Tevekkelna ve İ’tamarna uygulamaları üzerinden verilmesi, iznin verilmesi için bağışıklığın (Aşının ilk dozunu veya iki dozunu da olmuş veya hastalıktan iyileşmiş) olması, izinli olmayan araçların girişine izin verilmemesi, belirlenen süre dışında alanlara gelinmemesi ve çocukların getirilmemesi yer alıyor.

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı Sözcüsü Hani Haydari, dün düzenlenen basın konferansında, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’de namaz kılmak, umre yapmak veya ziyaret etmek isteyen kişiler için Tevekkelna ve İ’tamarna uygulamaları üzerinden izin almak isteyen kişilerin bağışıklıklarının olması (İki doz aşı olunması, aşının ilk dozunun üzerinden 14 gün geçmiş olması veya hastalığın atlatılmış olması) şartı olduğunu belirtti. Başkanlık tarafından yapılan açıklamada, uyulması gereken kurallar arasında, belirlenen sürelere uyulması, sosyal mesafenin korunması, maske kullanılması, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’de belirlenen ihtiyati tedbir protokollerine riayet edilmesi yer alıyor.

Şarku’l Avsat