Mesrur Barzani

Barzani: DEAŞ’ın yenilmesi için uluslararası koalisyona ihtiyacımız var

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Mesrur Barzani, DEAŞ’ın Suriye’deki El-Hol Mülteci Kampı’nda IKB’yi hedef alan planlar hazırladığını belirterek, bu durumun örgütün Irak ve bölge için halen tehlike oluşturduğunu ve bu nedenle Irak ile IKB’nin örgütün yenilgisini fiilen garantilemek için uluslararası koalisyon güçlerinin varlığına halen ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Barzani, dün Şarku’l Avsat’a yaptığı özel açıklamada, “DEAŞ örgütüne bağlı bir terör hücresi, Kürdistan Bölgesi’ni terör saldırılarıyla hedef almak için El-Hol Kampı’nda planlar yaptı. Bu endişe verici bir durum. Zira DEAŞ terör örgütü, sınırdan yasa dışı yollarla geçerek ve sızarak Irak bölgelerinin birçok sakini üzerinde halen sürekli ve ciddi bir tehdit teşkil ediyor” diye konuştu.

DEAŞ örgütünü kesin bir şekilde yenilgiye uğratmayı garanti etmek için Irak ve IKB’nin uluslararası koalisyonun varlığına halen ihtiyaç duyduğunu söyleyen Barzani, IKB’nin müttefiklerine ve ortaklarına “IKB içinde ve dışındaki istikrar ve barışın üzerindeki bu tehdidin risklerine ciddiyetle yaklaşma” çağrısında bulundu.

Barzani, Irak ve ABD arasındaki Stratejik Diyalog görüşmelerinin son turunun yapılmasından önce yaptığı açıklamada, “Irak heyeti, Kürdistan Bölgesi’nin kendine ait kararları olduğunu dikkate almalı. Kürdistan Bölgesi, terör riskleri var oldukça uluslararası koalisyon güçlerinin Irak’ta kalması gerektiğini düşünüyor” ifadelerini kullanmıştı.

Barzani, önceki gün yayınladığı açıklamada ise şunları söyledi:

“Kürdistan Bölgesi’ndeki güvenlik güçleri, Suriye topraklarında planlanan ve oradan yöneltilen, DEAŞ örgütünün Erbil’de uygulama niyetinde olduğu terör planını çökertmeyi başardı. Terör hücresinin tüm üyeleri yakalandı ve soruşturmaya alındı. Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’ne bağlı kurumlar, DEAŞ terör örgütünün ‘halifesi’ Hacı Abdullah’ın bu planı uygulamak için ‘Kürdistan Valisi’ne’ ve ‘Suriye Vilayeti Güvenlik Emiri Ebu Velid’e teröristlerin yer aldığı bir hücre eliyle terör eylemleri gerçekleştirme talimatı verdiğine dair bilgilere ulaştı. Güvenlik güçleri başarılı bir operasyonla ulaştığı hücrenin tüm üyelerini tutuklamayı başardı. Zanlılar, el yapımı patlayıcılarla ve susturucu takılı tabancalar kullanarak saldırı düzenlemeyi planladıklarını kabul ettiler. Soruşturmalarda, hücredeki iki kişinin 2021 Şubat ayının başlarında Kürdistan’a giremedikleri, bunun üzerine yasa dışı yolla (kaçak yoldan) Suriye’ye sızdıkları ve Türkiye’ye, İran’a, Raniye beldesine ve daha sonra Erbil’e girdikleri öğrenildi.”

Açıklamaya göre ‘tutuklanan teröristlerin’ isimleri şöyle: Ebu Ammar kod adlı Yasir Ali Ahmed Nirvan, Ali kod adlı Macid Hasan Salih Sayil, Suud kod adlı Hasan Ali Anizan, Firas Hasan Hamudi Hüseyin, Mahlad İbrahim Muhammed Şaki el-Ferreaci.

Şarkul Avsat