Esed, Merkez Bankası Başkanı’nı görevden aldı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, dün Merkez Bankası Başkanı Hazım Karful’u, ülkenin, on yıldır devam eden kanlı çatışmayla birlikte en kötü ekonomik krizlerini yaşadığı bir zamanda görevden aldı.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre Esed, Dr. Hazım Yunus Karful’un Suriye Merkez Bankası başkanlığına atanmasına son veren bir kararname imzaladı. Ancak Karful’un yerine herhangi bir isim belirlemediği aktarıldı.

SANA, Washington’ın Eylül 2020’de ekonomik yaptırımlar uyguladığı Karful’un görevden alınmasının nedeninden ise bahsetmedi. Konunun hassasiyeti nedeniyle kimliğinin açıklanmasını istemeyen Şam’daki bir ekonomi analisti yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası’nın son dönemdeki performansı olumsuz seyrediyordu. Başkan, karaborsadaki döviz kurunda yaşanan dalgalanmayı frenlemek için gerçek müdahalelerde bulunmadı” ifadelerini kullandı.

Ekonomi analistine göre ekonomideki değişikliklerin etkisiyle bugün ülkenin ‘gelişmelere ayak uydurabilecek yeni yüzlere’ ihtiyacı var.

Suriye savaşı geçtiğimiz ay 11’inci yılına girerken ülke, Batı’nın uyguladığı yaptırımlar ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan önlemlerle daha da şiddetlenen boğucu bir ekonomik kriz yaşıyor. Buna işadamları da dahil olmak üzere çok sayıda Suriyelinin yatırım yaptığı komşu ülke Lübnan’da hızlanan ekonomik çöküş ekleniyor.

Savaşın başlamasından bu yana Suriye Lirasının döviz kuru karaborsada yaklaşık yüzde 99 oranında kötüleşti.

Suriye lirası değer kaybediyor

Döviz kuru geçtiğimiz ayın başlarında dolar karşısında 4 bin bandını geçtiğinde Suriye Lirası rekor bir düşüş kaydetti.

Hükümete yakın El Vatan gazetesine göre Suriye hükümeti, Suriye Lirasının değer kaybetmesini önlemek için ‘lüks’ olarak nitelendirilen malların ithalatını durdurmak ve yasadışı döviz işlemlerinin peşine düşmek de dahil olmak üzere bir dizi önlem aldı.

Suriye Merkez Bankası’nın onayladığı döviz kurunun bin 256 lira olarak belirlenmesine rağmen bugün karaborsada döviz kuru 3 bin 200 liradan işlem görüyor.

Esed, Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığı da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde bulunan Karful’u Eylül 2018’de Merkez Bankası başkanlığına atadı.

ABD Hazine Bakanlığı, Karful’a yaptırımlar uygulandığını duyurduğu açıklamasında, Karful’un geçtiğimiz Eylül ayında Suriye Lirasının durumunu iyileştirmek amacıyla kendilerinden fon temin etmek amacıyla Suriyeli işadamlarıyla görüştüğünü belirtti.

Bugün Suriyelilerin çoğu yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı’na (WFP) göre Suriye’de 12,4 milyon insan gıda güvensizliği ile karşı karşıya.

Bunun yanı sıra bugün Suriyeliler, emtia fiyatlarındaki fahiş artışlardan şikayet ediyorlar. Ayrıca, şiddetli bir yakıt krizi yaşanan ülkede, hükümetin yüzde 50’nin üzerinde artış yaptığı küçük miktarlarda sübvanse edilmiş benzinden alabilmek için saatlerce beklemek zorunda kalıyorlar.

Şarkul Avsat