Ramazan ayı ve hurma

Ramazan’da oruç tutarken açlığı önlemenin püf noktaları

Ramazan ayında oruç tutmanın sağlık açısından faydalarına rağmen, bazı insanlar yeme alışkanlıklarındaki değişiklik veya uzun süre yiyecek ve içecek almamasından kaynaklanan bir tür yorgunluk ve bitkinlikle baş etmekte zorlanabilir.

BBC’ye göre Suriyeli beslenme uzmanı Fadi Abbas, insanların oruç tutarken aç hissetmemesi için aşağıdaki ipuçlarına uymaları gerektiğini belirtti.

Sahurda yüzde 70 oranında su içeren yiyeceklere odaklanmak gerektiğini dile getiren Abbas, yemeğin beş dakika arayla üç aşamada yenilmesinin doğru olacağını dile getirdi.

Abbas’a göre yemeğe özellikle salatalık, marul ve kereviz ile yapılan bir tabak salata ve büyük oranda tuz içermemesi koşuluyla sadece bir tür yemek ile başlanabilir.

Beslenme uzmanı, peynir ve kuruyemiş gibi zengin faydalarına rağmen, vücudun birkaç saat sonra daha fazla suya ihtiyaç duymasına neden olacak maddelerde olduğu gibi fazla tuzdan kaçınılmasını tavsiye etti.

Abbas, “Şekerler ikinci aşamada geliyor. Çilek, karpuz ve portakal gibi su açısından zengin iki parça meyve veya bir bardak taze meyve suyu tercih edilebilir. Daha sonra yemeği su içerek bitirebilirsiniz” dedi.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti de (NHS), özellikle idrar tutamama sorunu olanlar için idrar söktürücü özelliği olan çay ve kahve içmekten kaçınmalarını tavsiye etti.

Vücuttaki sıvı kaybı, baş ağrısı, düşük tansiyon, böbrek sorunları gibi sağlık sorunları yaratan dehidrasyona yol açıyor.

Şarku’l Avsat