Mısır Silahlı Kuvvetleri büyük camileri dezenfekte ediyor.

Mısır: Artan vaka sayıları tedbirleri de artırıyor

Mısır Hükümeti dün yaptığı açıklamada, Kovid-19’u kontrol altına alma ve vaka sayılarının artışını önleme noktasında bir kez daha ihtiyati tedbirlere bağlı kalmanın önemini vurguladı.

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, çarşılarda ve halka açık yerlerdeki yoğunluk durumu hesaba katılmadan, ihtiyati tedbirleri ihlal eden kimselere para cezası uygulanacağını belirtti.

Mısır Sağlık Bakanlığı aşı merkezlerini artırma sözü vererek, şu ana kadar toplam 150 bin vatandaşın aşılandığını bildirdi.

Ülkede vaka sayısı eğrisi artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ülkede yeni 823 vaka ve 39 ölüm kaydedildiğini bildirdi. Bakanlık verilerine göre, Mısır’da dün (Çarşamba) akşam itibariyle kayıt altına alınan toplam 212 bin 130 vaka olduğu belirtildi. Bunlardan 160 bin 431’inin iyileştiği, 12 bin 526’sının ise hayatını kaybettiği açıklandı.

Mısır Sağlık Bakanı Hala Zayed, “Artan vaka sayıları vatandaşların maske takmaları ve ihtiyati tedbirlere bağlı kalmalarını gözler önüne seriyor” açıklamalarını yaptı. Zayed, “Kahire’nin doğusundaki Nasr şehri, önümüzdeki dönemde daha fazla vatandaşı ve devlet kurumlarında çalışan kimseleri aşılama noktasında hazırlanıyor” dedi. Mısır Bakanlar Kurulu’nun dün gerçekleştirdiği toplantıda, Ramazan Ayı nedeniyle, aşı merkezlerinin faaliyetlerinin akşam 22.00’a kadar uzatıldığına dikkat çekildi.

Sağlık Bakanı, aşının herhangi bir yan etkisinin olmadığının yanı sıra, oruca bir zarar vermediği konusunda vatandaşları bilinçlendirmenin önemine dikkat çekti. Mısır Vakıflar Bakanı Muhammed Muhtar Cuma, dün yaptığı açıklamada, kovid-19 aşısının enjeksiyon ile uygulanmasının orucu bozmayacağını belirtti.

Aşı olma noktasında büyük talep var

Mısır Sağlık ve Önleyici İşler Başkanlık Danışmanı Muhammed Abdulfettah, Sağlık Bakanlığı’nın aşılama planının, 40 aşılama merkezi bulunduğundan dolayı salgına yanıt vermede oldukça modern ve esnek olduğuna işaret etti. Abdulfettah, bakanlığın 139 merkez daha açarak toplamda 200 aşı merkezine ulaşmayı hedeflediğini belirtti. Abdulfettah yaptığı açıklamada, “Aşı olma ve merkezlerin artırılması noktasında büyük bir talep var” dedi.

Muhammed Abdulfettah bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 900 bin ila 1 milyon arasında vatandaş aşı olmak için internet üzerinden kayıt oluşturdu. Ve yaklaşık 150 bin vatandaş Sinopharma veya AstraZeneca aşılarından bir tanesi ile aşılandı” dedi.

Mısır Silahlı Kuvvetleri, salgınla mücadelede Mısır devlet kurumları kapsamında, Ramazan Ayı boyunca birçok vatandaşın günlük olarak ziyaret ettiği yerlerin sterilizasyon çalışmalarında görev alacak. Mısır Silahlı Kuvvetleri sözcüsünün dün yaptığı açıklamada, “Mobil dezenfeksiyon araçları ile taşınabilir sterilizasyon ekipleri, Ramazan Ayında ibadet edecek olan vatandaşların güvenliği için El-Ezher Cami, Hüseyin Cami ve Amr bin As Cami gibi birçok büyük caminin sterilizasyon işlemlerini yaptı” ifadelerini kullandı.

Sözcü, “Sterilizasyon çalışmaları kapsamında cami duvarları ve zemini de temizlendi. En iyi sonucu elde etme noktasında standart şartnamelere uygun olarak bazı kimyasallar kullanıldı” dedi.

Şarkul Avsat