Kızıldeniz’de başlatılan aşı kampanyasında turizm sektöründe çalışanlar aşılandı. (Mısır Sağlık Bakanlığı)

Mısır’da koronavirüsün üçüncü dalgasına karşı uyarı

Maske takma ve çarşılarda yoğunluğu önleme konusunda çağrı yapıldı.

Mısır Sağlık yetkilileri üçüncü bir koronavirüs dalgasına karşı uyararak, maske takma ve kalabalık mekanlardan uzak durma çağrısında bulundu. Söz konusu uyarılar, hükümetin Kovid-19’la mücadelede ihtiyati tedbirlere uyma gerekliliği tavsiyelerinden saatler sonra, artan vaka sayılarıyla eş zamanlı geldi.

Mısır Bakanlar Kuruluna bağlı Bilgi ve Karar Destek Merkezi, 833 yeni vaka ve 44 yeni ölüm kaydedildiğini açıkladı. Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, alınan tedbirleri ihlal edenlere yasal prosedürlerin uygulanması uyarısında bulundu. Mısır Sağlık Bakanlığı, çarşamba akşamı itibariyle Mısır’da kaydedilen toplam vaka sayısını 212 bin 961 olarak açıkladı. Bunlardan 161 bin 31’inin iyileştiği ve 12 bin 570’inin hayatını kaybettiği bildirildi.

Resmi verilere göre Mısır, aylar önce günlük vaka sayılarının bin sınırını aşmasının ardından koronavirüsün ikinci dalgasını yaşamıştı. Ardından stabilize olarak, günlük 300’ün altında vaka kaydetmeye başladı. Ancak salgının şiddetlenmesiyle beraber günlük vaka sayılarında yeniden bir atış yaşandı. Vakalar Mısır’da 500’e, ardından 600 ve hatta 700’lere kadar yükseldi. Son günlerde Mısır’da kaydedilen günlük vaka sayısının 800’leri aştığı bildirildi.

Mısır Sağlık ve Önleyici İşler Başkanlık Danışmanı Muhammed Avad Taceddin, Mısır’ın koronavirüsün üçüncü dalgasıyla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Muhammed Avad, “Dalgada, zirveye ulaşana kadar vakalar artmaya devam eder. Ardından vaka sayıları birkaç gün stabil seyreder ve sonra düşmeye başlar. Herkes bir artış yaşandığını gözlemliyor. Bu, bizim bir kaç gün içerisinde sabit bir sayıya ulaşana kadar dalganın zirvesini yaşayacağımız anlamına geliyor. Ardından vaka sayılarında düşüş yaşanmaya başlayacak” dedi.

Taceddin çarşamba günü bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, hükümetin artan vaka sayıları ışığında ihtiyati tedbirleri alması gerektiğini vurguladı. Taceddin açıklamasının devamında, “Vakaların artması, salgının yayılma hızının arttığı anlamına geliyor. Hastanede tedavi altına alınması gereken birçok hasta olacak. Ramazan ayında alınan tedbirlere uyulması şart. Virüsün yayılmasını engellemek için tedbirlere bağlı olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Mısır Parlamentosu Sağlık Komitesi Başkanı ve Solunum Enfeksiyonları Yüksek Kurulu üyesi Eşref Hatim, “Mısır şu anda koronavirüsün üçüncü dalgasını yaşıyor” diyerek “Önümüzdeki dönemde vaka sayılarında büyük bir artışa şahit olacağız” ifadelerini kullandı.

Hatim açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Şu anda ve önümüzdeki dönemde vaka sayılarında yaşanan artışlar, vatandaşların ihtiyati tedbirlere uymaması, aile toplantıları ve maske takma noktasındaki ilgisizlikten kaynaklanıyor.”

Eşref Hatim, vatandaşlara önümüzdeki dönemde vaka sayılarının artmaması noktasında dikkatli olma çağrısında bulundu. Ayrıca Ramazan ayının son haftasına kadar vaka sayılarında artış yaşanmaya devam edeceğini belirtti. Vaka sayılarını azaltmanın ihtiyati tedbirlere bağlı kalınarak gerçekleşeceğini doğruladı.

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19’la mücadele noktasında güvenli alışveriş yönergeleri yayınladı. Yapılan açıklamada, alışveriş esnasında maske takmanın ve elleri yüze temas ettirmekten kaçınmanın önemi vurgulandı. Vatandaşların satın almayacakları ürünlere dokunmaması gerektiği ile ellerin düzenli olarak yıkanması tavsiye edildi. Ayrıca satın alınan ürünlerin dezenfekte edilmesi ve marketlerde sosyal mesafe kurallarına uyulması gerektiği vurgulandı.

Bakanlık yaptığı açıklamada vatandaşları aşı olmaya çağırdı. Resmi verilere göre 1,2 milyon vatandaşın aşı yaptırmak için kayıt olduğu bildirildi. Aşı yaptırmak için başvuran 18 yaş üzeri vatandaşların sayısının günlük 20 ila 55 bin arasında değiştiği bildirildi. Dün akşam yapılan açıklamada, “Aşı olan vatandaşların sayısı 240 bine ulaştı ve hepsi oldukça sağlıklı. AstraZeneca ve Sinopharma aşılarıyla aşılanan vatandaşlarda hiç bir yan etki görülmedi” ifadeleri yer aldı.