Lübnanlılar sınırların ihlal edilmesini protesto ederek İran büyükelçisinin sınır dışı edilmesi çağrısında bulundu

Lübnan’daki sivil toplum hareketleri, bugün (Cumartesi) Eşrefiye’deki Dışişleri ve Göçmenler Bakanlığı önünde ‘ülkenin kara ve deniz sınırlarının ihlal edilmesini’ protesto etmek için oturma eylemi düzenlediler.

Alman haber ajansı DPA’ya göre göstericiler İran’la diplomatik ilişkilerin kesilmesi ve ülkedeki büyükelçisinin sınır dışı edilmesini talep ettiler.

Lübnanlı gruplar yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Haklardan taviz verme ve bunlar üzerinde pazarlık yapma yaklaşımı devam ediyor. Öyle ki bu, deniz kaynaklarımıza ve petrol ve gaz servetimize kadar ulaştı. Her zamanki gibi erteleme ve Lübnan ordusunun bize 9 numaralı alanı garanti altına almak için güneydeki gerçek deniz sınırlarımızı 29 numara ile belirlediği kararname değişikliğine yönelik sorumluluk ve yetkileri birbirine atma politikasını benimsiyorlar.”

Protestocular, bu alanın 40 milyar dolarlık bir servete sahip olduğunun tahmin edildiğini belirterek, “Bu hakkı kaybetmenin eşiğindeyiz ve düşman, milletin çıkarına bakılmaksızın sularımızı derinlemesine kazmaya başlamak üzere” dediler.

Göstericiler, Lübnan’ın güney deniz sınırlarını garanti eden kararname değişikliğinin imzalanmasını ve ortak gaz sahalarından tam haklar elde etme ve ülkenin kuzey deniz sınırlarına yönelik aleni saldırganlıkla mücadele konusunda ısrar edilmesini talep ettiler.

Şarkul Avsat