WHO: Dünya genelinde haftalık olarak kaydedilen koronavirüs vaka sayıları iki katına çıktı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka ve can kaybı sayılarının dünya genelinde endişe verici seviyelerde yükselmeye devam etmesine yönelik uyarıda bulundu. WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus salgının yayılma oranının, pandeminin başlangıcından bu yana kaydedilen en yüksek orana yaklaştığına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletlere bağlı olan WHO’nun uyarısı, Hindistan’ın 217 bin yeni vaka ile günlük vaka sayılarında yeni bir rekor kaydetmesi ve ülkenin salgının yeni odak noktasına dönüşmesine yönelik uyarıların yapılması ile aynı zamana denk geldi.

Genel Direktör Ghebreyesus dün düzenlediği sanal basın toplantısında, “Küresel düzeyde, son iki ayda haftalık olarak kaydedilen yeni vaka sayıları ikiye katına yükseldi. Pandemide şu ana kadar tanık olduğumuz en yüksek vaka oranına yaklaşılıyor” ifadelerini kullandı.

Geniş kapsamlı bir salgından kaçınmayı başaran devletlerin ve şimdi vaka sayılarında ciddi bir yükselmeye tanık olmalarından bahseden Ghebreyesus şunları söyledi:

“Bu yılın başına kadar, Papua Yeni Gine yalnızca 900’den az vaka ve 9 can kaybı bildirmişti. Şimdi ise 9 bin 300’den fazla vaka ve 83 can kaybına ulaştığı bildirildi. Bu rakamlar diğer ülkelere oranla hala düşük seviyelerde olsa da artışlar çok yüksek. WHO çok daha büyük bir salgın ihtimaline yönelik son derece endişe duyuyor.”

Yeni odak noktası

Reuters haber ajansının haberine göre, Hindistan Sağlık Bakanlığı’nın dün (Cuma) yayınladığı veriler, ülkenin vaka sayısında son 24 saat içinde 217 bin 353 vaka ile günlük vaka sayılarında yeni bir rekor kaydettiğini ortaya koydu. Bu, son 9 günde 8. kez rekor sayıda günlük vaka sayısı artışı oldu.

Hindistan toplam vaka sayısının yaklaşık 14,3 milyona ulaşması ile, 31 milyondan fazla vaka kaydederek küresel bilançoda ilk sırada yer alan ABD’nin ardından ikinci sıraya yerleşti. Veriler, bin 185 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybının 174 bin 308 kişiye yükseldiğini gösterdi.

Hindistan’ın bazı eyaletlerinde sağlık yetkilileri alarm zillerini çalarken, İngiltere’deki uzmanlar, ilk olarak haftalar önce Hindistan’da keşfedilen koronavirüsün yeni varyantı ile enfekte olan vakalardan alınan örnekleri incelediler. Bazı uzmanlar bu varyantın endişe kaynağı olabileceğine yönelik uyarıda bulundular. Uzmanlar, “aynı virüste iki farklı mutasyonu” bir araya getiren yeni varyantın yayılma hızını ve aşının varyant üzerindeki etkinliğini belirlemek için çalışıyorlar.

East Anglia Üniversitesi’nden Mikrobiyoloji Profesör Paul Hunter dün BBC Radio’ya yaptığı açıklamalarda, “İnsanlarda görülen diğer koronavirüs türlerine ilişkin bildiklerimizi uygularsak, bu varyant aşı üzerinden daha az kontrol edilebilir hale gelecektir” ifadelerini kullandı. Hunter “Ancak şu anda bunu kesin olarak bilmiyoruz” ifadeleri ile sözlerini sürdürdü.

İngiltere ile uçuşların yeniden başlatılması

İngiltere’deki yeni vaka sayıları önemli bir ölçüde azaldı. Ülkedeki enfeksiyon seviyesi, geçtiğimiz Eylül ayında, yani kapanmadan önce kaydedilen seviyelere düştü. Almanya sağlık yetkililerinin dün yaptıkları açıklamalara göre, korovirüsün yeni “Kent varyantının” ortaya çıkmasının ardından İngiltere ile uçuşların askıyla alınmasından yaklaşık 4 ay sonra, İngiltere Kovid-19 salgınının yayılma riski altındaki bölgeler listesinden çıkarıldı.

İngiltere, Ocak ayı başlarında üçüncü kez kapanma tedbirleri uyguladı ancak yürüttüğü yoğun aşılama kampanyaları sayesinde şu anda günlük 3 binin altında vaka kaydediyor. Robert Koch Enstitüsü, pazar gününden itibaren İngiltere’den Almanya’ya gelen turistlerin 10 günlük karantina önlemlerine tabi tutulmayacağını açıkladı.

AstraZeneca aşısının geleceği

Alman basını, Başbakan Angela Merkel’in AstraZeneca aşısının ilk dozunu olduğunu aktarırken, Fransa Sanayi Bakanı Agnes Pannier Runacher, Avrupa Birliği’nin (AB) 2022’de AstraZeneca ile yeni tip koroanvirüse (Kovid-19) karşı aşı sözleşmelerini yenilememe ihtimali olduğunu belirtti. Sanayi Bakanı RMC radyosuna yaptığı açıklamada, “Karar henüz kesinleşmedi” ifadelerini kullandı ancak Danimarka’nın Çarşamba günü aldığı karar kapsamında bu aşıdan vazgeçmesinden sonra “bu ihtimalin daha çok arttığını” ve Avrupa’nın yeni siparişler vermeyeceğini belirtti. Bakan, 2021 yılı için imzalanan ve tüm yılı kapsayan mevcut sözleşmeye göre, AB’nin ek 100 milyon doz aşı alma seçeneğiyle 300 milyon doz AstraZeneca aşısı alacağını belirtti. Bakan ayrıca şunları söyledi:

“Johnson&Johnson ve AstraZeneca ile yeni sözleşmeler konusunda görüşmelere başlamadık, Pfizer ve Moderna ile görüşmelere başladık.”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise bu hafta yaptığı açıklamada, Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca iş birliğinde geliştirilen aşısının teslimatında sorunlar yaşanırken “Pfizer-BioNTech’in güvenilir bir ortak olduğunu kanıtladı. İhtiyaçlarımıza cevap vermenin yanı sıra taahhütlerini de yerine getirdi” ifadelerini kullandı.

Danimarka çarşamba günü yaptığı açıklamada, AstraZeneca aşısının kullanımının Avrupa ilaç Ajansı (EMA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanmış olmasına rağmen, nadir fakat tehlikeli yan etkisinin bulunduğunu belirterek aşının kullanımını kesin olarak durduran ilk ülke oldu. Kararın ardından Danimarka aşılama kampanyasını Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları ile sürdürüyor.

Şarkul Avsat