İran Parlamentosu koronavirüs nedeniyle iki hafta kapalı

İran Parlamentosu, ülkede yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasıyla birlikte artan vaka ve ölüm oranları nedeniyle çalışmalarını geçici olarak askıya aldı.

Milletvekili Ahmed Amirabadi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Ülkede dördüncü dalganın yaşanması ve her geçen gün artan vakalar nedeniyle Parlamento, çalışmalarına iki hafta ara verecek” dedi.

İran’ın yarı resmî haber ajansı Tasnim, Sağlık Bakanlığı’nın başkent Tahran’ı kırmızı bölge ilan etmesinin virüsün yayılma oranlarının yüksek olduğu anlamına geldiğini bildirdi.

Söz konusu durum üzerine, İran Parlamentosu derhal geçici olarak kapatıldı. İran günlerdir ülke genelinde sıkı kapanmaya neden olan Kovid-19 salgınında artan yeni vaka ve ölüm oranlarında rekor seviyelere tanık oluyor.

Öte yandan İran Havacılık Kurumu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ülkedeki dördüncü dalga nedeniyle İran ile Türkiye arasındaki uçuş oranının yüzde 95’e düştüğünü duyurdu. Ulusal Havacılık Kurumu Sözcüsü Muhammed Hasan Zibahş, bu ayın başında Nevruz tatilinin sona ermesinin ardından İran’dan Türkiye’ye turizm seferlerinin askıya alındığını açıkladı. İran haber sitelerinden yer alan açıklamada ise, yolcuların iki ülke arasında uçuş yapmasının, uçuştan en az 96 saat önce kendi ülkesinde koronavirüs testi yaptırmış olması ve varış noktasında ikinci bir teste tabi tutulması şartına bağlı olduğu belirtildi.

İran Parlamentosunun Nevruz tatilinin bitiminden sonra 4 hafta süreyle açık oturum yapması planlanıyordu. Ancak İran medyası tarafından yapılan açıklamada, ismi açıklanmayan iki milletvekilinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığı belirtildi. Bu çerçevede milletvekillerinin İran Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanı Said Nemeki hakkında gensoru hazırladıkları ve bunun için Meclis Başkanı’na talepte bulundukları bildirildi.

Tasnim haber ajansına göre, milletvekilleri, dördüncü dalganın patlak vermesi ve salgında ölü sayılarının artmasının sorumlusu olarak gördükleri Sağlık Bakanını ülkenin yoksul bölgelerine tahsis edilen bütçe konusunda şeffaf olmamakla suçluyor. Ancak Meclis Başkanlığı’ndan bir sözcü, konu hakkında hazırlanan raporları ‘söylenti’ olarak nitelendirerek, Bakanın meclise çağırıldığına dair haberleri yalanladı. Söz konusu gelişme, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Sağlık Bakanı arasında yaşanan anlaşmazlığın arttığı bir dönemde ve seçimlere 4 ay kala gerçekleşti.

İran Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada ülkede son 24 saat içinde 24 bin 346 kişide daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 2 milyon 261’e çıktığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde koronavirüs nedeniyle 398 kişinin daha hayatını kaybetmesi sonucu ülkede koronavirüs kaynaklı toplam can kaybı sayısının 67 bin 130’a yükseldiği belirtildi.

IRNA haber ajansının aktardığı verilere göre durumu kritik olan vaka sayısı 4 bin 843 kişi olurken koronavirüsü atlatıp sağlığına kavuşan kişi sayısı ise 797 bini aştı.

Şarkul Avsat