Kovid-19 bulaşma riskini azaltabilecek 4 gıda takviyesi

BMJ Nutrition, Prevention & Health dergisinde iki gün önce yayınlanan bir araştırmaya göre, multivitamin, omega-3, probiyotik veya D vitamini takviyeleri alınması, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile enfekte olma riskini -en azından kadınlarda- azaltabilir.

Araştırmanın bulguları ayrıca, C vitamini, çinko veya sarımsak takviyelerinden herhangi birinin kullanımının, virüs ile enfekte olma riskinin azaltılması ile bağlantısı olmadığını gösterdi.

Araştırmacılar, salgının başlangıcından bu yana Kovid-19 ile enfeksiyonun önlenmesi ve tedavi edilmesi için gıda takviyelerinin kullanımının pek çok ünlü kişi tarafından desteklendiğini, bu durumun takviye gıdaların satışlarında artışa yansıdığını belirtti.

Yalnızca İngiltere’de, geçen yıl 23 Mart’ta ilk kez ulusal düzeyde kapanma önlemlerinin uygulandığı dönemde, takviye gıdaların pazar payı yüzde 19,5 artarken, C vitamini satışlar yüzde 110, multivitamin satışları ise yüzde 93 oranında yükseldi.

Benzer bir şekilde, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD​) koronavirüse yönelik endişelerin zirve noktasına ulaştığı dönemde, gıda takviyelerinin satışları da Mart ayının ilk haftasında yüzde 415 oranında yükseldi.

Gıda takviyeleri sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilir ancak koronavirüse yakalanma riskinin azalmasıyla sağlayacak belirli takviyelerin olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Araştırmacılar, bu bilgi açığını kapatmak için, düzenli olarak gıda takviyesi kullanan kişilerin Kovid-19’a yakalanma olasılığının daha düşük olup olmadığını görmek için Kovid-19 Symptom Study uygulamasındaki verileri kullandılar.

Söz konusu uygulama, 2020 yılının Mart ayında, İngiltere, ABD ve İsveç’te salgının gelişimi hakkında, insanların kendileri tarafından bildirilen raporlarının toplanması için başlatıldı.

Başlangıç olarak uygulama, kullanıcılarının konumunu, yaşını ve temel sağlık risk faktörlerini kaydediyordu. Ancak zaman geçtikçe kullanıcıların, semptomlar, koronavirüs test sonucu ve sağlık hizmetleri gibi, bir dizi soru ile ilgili günlük güncellemeler sunmaları istendi. Ayrıca belirli semptomları olmayan kişilerinde de uygulamayı kullanmaya teşvik edildi. Araştırmanın hedefleri doğrultusunda, salgının ilk dalgasının yaşandığı 2020 Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları boyunca İngiltere’deki 372 bin 720 kullanıcının, düzenli olarak gıda takviyeleri kullanımları hakkında uygulamaya sağladıkları bilgileri ve koronavirüs sürüntü testlerinin sonuçlarını analiz etti.

Mayıs ve Temmuz ayları arasında İngiltere’deki 175 bin 652 kullanıcı düzenli olarak gıda takviyesi kullandı. 197 bin 68 kişi ise gıda takviyesi kullanmadı. Bu kişilerin üçte ikisi (Yüzde 67) kadındı ayrıca yarısından fazlası aşırı kiloluydu (Vücut kitle indeksleri 27).

Mayıs ve Temmuz ayı boyunca toplamda 23 bin 521 kişinin koronavirüs testi pozitif çıkarken, 349 bin 199 kişinin test sonuçları negatif çıktı.

Probiyotikler, Omega 3 yağ asitleri, multivitaminler veya D vitamini takviyelerinin alınması enfeksiyon riskinde sırası ile yüzde 14, yüzde 12, yüzde 13 ve yüzde 9 oranında düşüş ile ilişkilendirildi.

C vitamini, çinko veya sarımsak takviyesi alanlar kişilerde böyle bir etki tespit edilmedi.

Araştırmacılar özellikle cinsiyet, yaş ve kilo (Vücut kitle indeksi) faktörlerini incelediklerinde, probiyotikler, omega 3 yağ asitleri, multivitaminler ve D vitamini ile korunmanın yalnızca her yaş ve he kilodan kadınlarda sağlandığını gözlemlediler. Erkeklerde ise gıda takviyesi ile enfeksiyona karşı koruma arasında bu tip bağlantılar gözlemlenmedi.

Bazı farklılıklar birlikte, benzer sonuçlar ABD’deki 45 bin 757 uygulama kullanıcısında ve İsveç’te 27 bin 373 kullanıcıda da görüldü.

Söz konusu çalışma gözleme dayalı olarak gerçekleştirildiği için bir nedenin saptanması mümkün değil. Araştırmacılar, çalışmanın insanların kendileri tarafından sağlanan verilere ve seçilmiş bir gruba dayanması sebebiyle bazı kısıtlamalarının olduğunu onaylıyorlar. Çalışmada ayrıca gıda takviyelerinin dozları ve içerikleri hakkında bilgi toplanmadı.

Çalışmanın yayınladığı derginin ortak sahibi NNEdPro Global Centre for Nutrition and Health Direktörü Sumantra Ray çalışmanın yayınlanması ile eş zamanlı olarak British Medical Journal’ın web sitesinde yayınlanan bir raporda “Şimdiye kadar, gıda takviyeleri kullanımının vücudun doğal bağışıklık tepkisini korumasının ötesinde herhangi bir tedavi edici değeri olduğuna yönelik çok az sayıda ikna edici kanıt var.” ifadelerine yer verdi. Ray sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü:

“Bunun yanı sıra, bu çalışma gıda takviyelerinin Kovid-19’a karşı rolü hakkındaki soruları yanıtlamak için tasarlandı. Bu, belirli gıda takviyelerinin Kovid-19 enfeksiyon riskini azaltıp azaltmadığı konusunda kesin sonuçlara varılmadan önce daha hassas çalışmaların yapılmasını gerektiren gelişmekte olan bir araştırma alanı.”

Şarkul Avsat