Almanya Başbakanı Angela Merkel

Merkel: Sokağa çıkma yasağından başka bir alternatif yok

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, sokağa çıkma yasağının alternatifi olmadığını düşündüğünü açıklarken Almanya’da bugün ‘acil durum freni’ uygulaması ile ilgili yeni kurallar yürürlüğe giriyor. Bu kuralların diğer Avrupa ülkelerindeki deneyimlere dayanarak hayata geçirildiği ifade edildi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, “Hiçbir ülke gece sokağa çıkma kısıtlamaları gibi sert önlemler uygulamadan pandeminin üçüncü dalgasını aşmayı ve gevşetmeye gitmeyi başaramadı. Ülkemizde önlemlerden kaçmayacak. Bu hafta federal düzeyde kabul edilen yasal düzenlemenin öngördüğü şekilde ülke genelinde aynı önlemlerin uygulanması halinde koronavirüs vaka sayıları düşürülebilir. Diğer yandan aşılama kampanyamız daha fazla ivme kazanıyor. Aşılama salgının üstesinden gelmenin anahtarıdır” dedi.

Almanya’da salgınla mücadele kuruluşu Robert Koch Ensitüsü’nün (RKI) verilerine göre, 80,2 milyon kişinin yaşadığı ülkede bugüne kadar nüfusun yüzde 22,8’ine en az bir doz aşı yapılırken tam aşılanma ise hâlâ yüzde 7 seviyesinde.

Birçok hastanede yoğun bakım ünitelerinde yaşanan soruna dikkati çeken Merkel, “Doktorlardan ve hemşirelerden duyduklarımız gerçek yardım çağrılarıdır” dedi.

Almanya’da bugün, yürürlüğe giren ‘acil durum freni’ yasasına göre, bir yerleşim yerinde son yedi gün içinde 100 bin kişide kaydedilen yeni koronavirüs vaka sayısı üç gün arka arkaya 100’ü aşarsa bazı kısıtlamalar devreye girecek.

Buna göre saat 22.00 ile 05.00 arasında yaşlılara bakmak, acil durumlar veya iş gereksinimleri gibi zorunlu haller dışında sokağa çıkılmayacak.

Şarku’l Avsat