İran Devrim Muhafızları Askerleri (Arşiv)

İran’da Devrim Muhafızları’yla silahlı grup arasında çatışma: 3 militan öldü

İran Devrim Muhafızları Ordusu grubu terör eylemleri planlamakla suçladı

İran Devrim Muhafızları’nın dün yaptığı açıklamaya göre, İran’ın güneydoğusunda Devrim Muhafızları’na bağlı güvenlik güçleri ile silahlı bir grup arasında çıkan çatışmada 3 örgüt üyesinin öldürüldüğü belirtildi. İran Devrim Muhafızları’nın internet sitesi Sepah News’de yayınlanan bir açıklamada, muhafızların Pakistan sınırı Sistan-Belucistan vilayetindeki terör yapılanmasını ortadan kaldırmayı başardığı belirtildi.

İnternet sitesi, terör örgütün bir süre önce terör eylemleri yapmak üzere bölgeye sızdığı hakkındaki istihbarata dayanarak, muhafızların cumartesi günü şafak vaktinde yaptığı operasyonla teröristleri pusuya düşürdüğünü kaydetti. Çıkan çatışmada, 3 kişinin öldürüldüğü ve eylemi gerçekleştirelerin ortadan kaldırıldığı ve ellerinde bulunan silah, cephane ve teçhizata el konulduğunu belirtildi. Ayrıca, grubun ABD ve müttefikleri ile  bağlantılı olduğu belirtilerek, İran’daki yetkililerin ABD ve müttefikleri için sıklıkla kullandıkları tabir olan ‘küresel kibir’ ifadesi kullanıldı. Açıklamada konuya dair ayrıntılar ise yer almadı.

Pakistan sınırındaki Sistan-Belucistan, geçtiğimiz yıllarda da güvenlik güçlerini hedef alan çeşitli saldırılara tanık olmuştu. Tahran, Pakistan’ı daha önce, Belucistan’da faaliyet gösteren ayrılıkçılar ve cihatçı grupları desteklemekle suçlamıştı. Bu bölgedeki bazı İran güvenlik güçleri de İran’ın terörist veya devrim karşıtı olarak gördüğü gruplar tarafından kaçırıldı.

Diğer yandan, üç Avrupa ülkesindeki İranlı kadın örgütleri dün, İran’ın bu hafta Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu’nun (KSK) üyesi olarak seçilmesini kınadı. İranlı kadın örgütleri, dört yıl süren bu üyeliğin ‘tüm İranlı kadınlara hakaret’ olduğunu düşünüyor. Fransa’daki İranlı Kadınlar Derneği, İsveç’teki İranlı Kadınlar Derneği ve İtalya’daki İranlı Demokrat Kadınlar Derneği Cuma günü yayınladıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer verdiler:

“Aşağıda imzası bulunan kadın dernekleri olarak, kadın düşmanlığını en üst düzeyde ortaya koyan İran rejiminin, BM Kadının Statüsü Komisyonu’nun (KSK) üyesi olarak seçilmesini, son 40 yıldır bu rejimin kurbanları olan tüm İranlı kadınlara hakaret olarak görüyoruz.”

BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi, Salı günü aldığı kararla İran’ı 2022’de 67. Oturumun ilk toplantısı ile başlamak üzere dört yıllık bir dönem için BM Kadının Statüsü Komisyonu’na (KSK) üye olarak seçti. Kadının Statüsü Komisyonu (KSK), yalnızca toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlendirilmesini teşvik etmek için çalışan birincil hükümetler arası bir BM organıdır.