Husilerin Marib’in batısında düzenlediği saldırılar geri püskürtüldü

Yemen Başbakanı: Husiler barış çağrılarına daha fazla saldırı düzenleyerek karşılık veriyor

Yemen ordusu ve aşiretler, ülkedeki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu savaşçılarının da desteğiyle Husilerin pazar ve pazartesi günleri düzenlediği saldırıları püskürttüler. Sahadaki ordu kaynaklarının Şarku’l Avsat’a verdiği bilgilere göre çatışmada 100’den fazla Husi unsuru öldürülürken yaklaşık 90’ı da  esir alındı.

Husilerin kontrol etmeye çalıştığı Marib’deki yerinden edilen bir milyonun üzerinde kişinin hayatına ilişkin endişeler artarken, Başbakan Muin Abdulmelik son açıklamasında milis grubunun barış çağrılarına daha fazla saldırı ile karşılık verdiğini vurguladı.

Resmi kaynaklar tarafından yapılan açıklamaya göre Başbakan Abdülmelik dün Hadramut’un en büyük şehri Mukalla’yı ziyaret etti. Kentin El Kaide’nin elinden kurtuluşu vesilesiyle düzenlenen bir kutlamaya katıldı. Yemen Başbakanı, darbeci milislere karşı, özellikle Marib’deki cephelerde yürütülen savaşa ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Marib savaşı, tüm Yemenlilerin ve Arapların, İran’ın darbeci Husi vekilleri aracılığıyla uygulamaya çalıştığı projesini sonlandırma mücadelesidir. Husi milisler, tüm barış çağrılarına ve hükümetin bu yöndeki çabalarına daha fazla askeri hamleyle karşılık veriyor.”

SABA haber ajansına göre Başbakan Abdulmelik, Arap Koalisyonu’nun, İran’ın Husi vekilleri aracılığıyla uygulamaya çalıştığı projesinin bölgedeki ciddiyetinin farkında olduğunu, bu nedenle çeşitli cephelerde Yemenlilerin yanında yer aldığını vurguladı.

Yemen Başbakanı, Husilerin ırkçı ve aşırılık yanlısı projeleriyle terör örgütlerinin yayılmasının önünü açtığını belirterek El Kaide ile darbeci milislerin aynı madalyonun iki yüzü olduğunu ifade etti.

Diğer yandan Marib Vali Vekili Dr. Abdurabbu Miftah, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ni (UNHCR) Marib Valiliği’nin ev sahipliği yaptığı sığınmacılara karşı daha fazla rol almaya çağırdı. Temel hizmetlerin ve başlıca ihtiyaçların karşılanmasını ve güvenliklerinin sağlanmasını istedi. Yemenli yetkili, Aden’deki UNHCR Ofisi Yetkilisi Mary Hisol ile Marib’de gerçekleştirdiği görüşmede, yerel yönetim ve uygulama ofislerinin kentteki çok sayıda sığınmacıyı barındırmak için büyük zorluklarla ve engellerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Kente her gün yeni sığınmacılar geldiğini vurguladı.

Resmi kaynaklara göre Miftah açıklamasında devlet kurumlarının, Husi milislerin zulmünden ve istismarından kaçarak Marib’e sığınanları korumak ve ihtiyaçlarını karşılamak için ilk günden bu yana çalıştıkları bilgisini verdi.  Kentin, güvenlik ve istikrar arayışında olanlar için güvenli bir liman olduğunu vurguladı.

Üst düzey bir yerel yetkili de yaptığı açıklamada Marib’in şu an 145 kampta kalan iki milyon 300 binden fazla yerinden edilmiş kişiyi barındırdığı bilgisini verdi. Kentte ayrıca 20 binin üzerinde Afrikalı mülteci bulunduğunu, yetkililerin kıtlık, zayıf altyapı ve uluslararası kuruluşların sınırlı yardımlarına rağmen üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirdiğini vurguladı.

Husiler şubat ayından bu yana Marib’i kontrol altına almak için şiddetli saldırılarını sürdürürken ordu medyası grubun saha komutanları da dahil olmak üzere onlarca üyesinin öldürülmesinin ve yaralanmasının ardından ağır kayıplar verdiğini bildirdi. Yemen ordusunun resmi internet sitesinde yer alan habere göre askeri kaynaklar, milislerin pazar günü erken saatlerden itibaren Marib’in batısındaki el-Muşeccah ve el-Kesara cephelerinde ilerlemeye çalıştıklarını ancak hükümet güçlerinin, kabilelerin de desteğiyle söz konusu girişimleri engellediğini aktardı.

Hükümet güçlerinin milislere el-Muşeccah ve el-Kesara cephelerinde ağır dersler verdiğini ve Husi saflarında onlarca ölüm ve yaralanma meydana geldiğini belirten askeri kaynaklar, Koalisyon güçlerinin de darbecilerin mevzilerini hedef aldığını bildirdiler. Milislerin ağır can ve ekipman kaybı verdikleri bilgisini paylaştılar.

Kaynaklar ayrıca Marib’deki el-Muhaddara cephesine sızma girişimi sırasında 20 Husinin topçu ateşi ile öldürüldüğünü, birçoğunun da yaralandığını kaydetti.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Abduh Mecli de ordunun ve halk direniş güçlerinin Husilerin Marib’in batı, güney ve kuzeybatı cephelerine yönelik saldırı girişimlerine rağmen ilerlemelerinin önlendiğini belirtti.

Mecli, ordunun geri çekildiğine ve Marib’in batısındaki Kesara cephesinin düştüğüne ilişkin haberleri yalanlayarak söz konusu bölgelerin güvenli olduğunu vurguladı.

Yemen Ordusu Sözcüsü ayrıca geçtiğimiz şubat ayının başında milisler tarafından başlatılan geniş çaplı saldırıların ardından hükümet güçlerinin zaferler kazandığını ve mücadelesinin devam ettiğini kaydetti.

Mecli sözlerine şöyle devam etti:

“Ordu güçleri büyük bir ilerleme kaydederek Husi milislerini el-Muşeccah, el-Kesara, Heylan, el-Muhaddara ve diğer cephelerde, Arap Koalisyonu’nun desteği ve halkın aktif ve etkili katılımıyla mağlup etti.”

Birleşmiş Milletler (BM), Husilerin Marib’e yönelik saldırılarına hız vermesinin ardından söz konusu petrol kentinde barınan bir milyonun üzerinde yerinden edilmiş kişinin hayatının tehlikede olduğu uyarısında bulundu. BM geçen salı günü yaptığı açıklamada, Marib’deki çatışmaların hız kazanmasının ardından, nisan ayının ilk yarısında en az 14 sivilin öldürüldüğünü duyurmuştu. Yemen’deki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi tarafından yayınlanan raporda “Şubat ayından bu yana Marib kentinde, özellikle Sırvah bölgesinde saldırıların artması vilayette büyük göç dalgalarına yol açtı” ifadeleri yer aldı.