WHO’dan Hindistan mutasyonuna ilişkin bir yargıya varılması konusunda acele edilmemesi uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Kovid-19 virüsünün Hindistan’da görülen yeni varyantına ilişkin bir sonuca varma konusunda acele edilmemesi uyarısında bulunarak, bu türü henüz endişe edici türler olarak sınıflandırmadığını açıkladı.

WHO’dan bir sözcü yaptığı açıklamada, son aylarda Hindistan’daki hızlı vaka artışından yeni türün ne kadar sorumlu olduğunun şu aşamada belirsiz olduğunu söyledi. Buna katkıda bulunabilecek birçok faktör olduğunu belirten sözcü, örneğin Hindistan’da birçok kişinin katıldığı festivaller ve diğer etkinliklerin vakalarda hızlı bir artışa yol açmış olabileceğine dikkati çekti.

Diğer taraftan İngiliz varyantının da Hindistan’daki epidemiyolojik durumda önemli bir faktör olabileceği düşünülüyor. Hindistan’da son 24 saatte 350 bin vaka kaydedildi. Bu sayı aynı dönemde diğer ülkelerde kaydedilenden çok daha yüksek. 3,1 milyar nüfusa sahip Hindistan, toplam 17 milyondan fazla vaka kaydetti.

WHO, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da ortaya çıkan yeni türleri “endişe verici türler” olarak sınıflandırmıştı. WHO’ya göre virüs kolayca yayılarak kritik vakalara neden olursa ve bağışıklık sistemi engelini aşıp bilinen tedavi yöntemlerinin etkinliğini azaltırsa endişe edici tür olarak kabul ediliyor. Kovid-19’un son mutasyonlu türü 1 Aralık 2020’de Hindistan’da tespit edildi.

WHO Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, salgının patlak vermesinin daha önce görülmemiş derecede tehlikeli seviyelere ulaşmasının ardından Hindistan’daki durumun ‘trajediden daha fazlası’ olduğunu ifade etti. Ghebreyesus, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “WHO, özellikle binlerce oksijen tüpü, mobil sahra hastanesi ve laboratuvar ekipmanı olmak üzere gerekli malzeme ve ekipmanı sağlayarak elinden gelen her şeyi yapıyor” dedi. Hindistan’daki mutasyon, son birkaç gün içinde ülkeyi kaosa sürükledi. Bunun bir sonucu olarak birçok ülke Hindistan’a acil yardım gönderdi. Hindistan pazar günü günlük 350 bin vaka kaydetti. Başkent Yeni Delhi’de görgü tanıkları, Kovid-19 hastası olan yakınları için oksijen ve yatak sağlanması için yalvaran ailelerle dolu hastane koridorlarını anlattı. Tanıklar, bazı hastaların hastane kapılarının önünde öldüğünü aktardı.

WHO Direktörü açıklamasında, “WHO, saha yardımı sağlamak ve izleme faaliyetlerini, teknik tavsiyeleri ve aşılama çabalarını desteklemek için 2 bin 600’den fazla sağlık çalışanını görevlendirdi. Aşılamanın önemi hiçbir zaman bu kadar önemli olmamıştı” ifadesini kullandı. WHO ayrıca, vakalarda artışa tanık olunan alanlarda durumu hızlı bir şekilde analiz edeceğini, tavsiyelerde bulunacağını ve bu önlemlerin uygulanmasına destek olacağını duyurdu. Hindistan sağlık sistemi, “çift mutasyona” sahip Hindistan varyantının neden olduğu yeni bir vaka dalgasıyla karşı karşıya. WHO, geniş çaplı yayılması ve ortadan kaldırılması konusundaki endişeler nedeniyle bu türün önemli bir mutasyon olduğunu, ancak bunun endişe verici bir tür olup olmadığını belirlemek için gerekli ek verilere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi ise, iç ve dış baskılara maruz kalmasının ardından aşı yapmak için gerekli malzemeleri sağlamak da dahil olmak üzere salgını kontrol altına almasına yardımcı olmak için Hindistan’a acil yardım sağlama sözü verdi. Medyada Hindistan’da yaşanan felaketin boyutuna ilişkin görüntüler yayınlanırken, Hindistan vaka sayısında rekor kırmaya devam ederek son 24 saatte yaklaşık 350 bin vaka ve yaklaşık 2 bin 800 ölüm kaydetti.

Uzmanlar, 1,3 milyardan fazla nüfusa sahip bir ülkede sayıların çok daha yüksek olabileceği konusunda uyarıyor. Analistler, yetkililerin son aylarda koşulların normale döndüğünü düşünmesi, ülkeyi yeniden açması ve kısıtlamaları tamamen kaldırması nedeniyle yeni türün yayılmasındaki mevcut artıştan hükümeti sorumlu tuttu. Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD’nin aşı malzemeleri, ilaçlar, test kitleri, havalandırma cihazları ve kişisel koruyucu ekipman sağlayacağını bildirdi. Biden Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Hindistan’ın ülkemize hastanelerimizin pandeminin başlarında zorlandığı zaman yardım göndermesi gibi ABD’de Hindistan’a ihtiyaç duyduğu anda yardım etmeye kararlı” dedi.

Son günlerde ABD ve yurtdışında yardım çağrıları arttı. Hindistan’ın en büyük aşı üreticisinin başkanı bu ay ABD’den aşı hammaddelerinin ihracatı üzerindeki yasağı kaldırmasını istedi. ABD’de bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci de ülkesinin daha fazla destek sağlaması gerektiğini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Emily Horne açıklamasında, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın pazar günü Hindistanlı mevkidaşı Ajit Doval ile görüştüğünü bildirdi. ABD Uluslararası Kalkınma Fonu’nun, aşı üretmesi için Hindistanlı şirket Biological E’yi destekleme kapasitesini genişlettiğini ve 2022’nin sonuna kadar bir milyardan fazla aşı dozu üretmesini sağladığını belirtti. Ayrıca ABD’li idari birimin Hindistanlı yetkililerle çalışmak üzere sağlık uzmanları gönderdiğini ifade etti.

Şarku’l Avsat