Etiyopya bayrağı

ABD Temsilcisi Feltman, Tigray krizinin çözümü için Etiyopya’ya gidiyor

Washington, Eritreli güçlerin derhal geri çekilmesi çağrısında bulundu

ABD’nin Afrika Kıtası Özel Temsilcisi Jeffrey D. Feltman’ın Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya gidişinin arifesinde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Etiyopya’da kötüleşen insani durumla ilgili ciddi endişesini ifade etti.

Blinken, Tigray için kıtlık uyarısında bulundu. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Blinken, Eritre güçlerinin bu bölgeden derhal çekilmesi gerektiğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Blinken’in ABD’nin Etiyopya’nın Tigray bölgesinde artan kıtlık riski dahil olmak üzere, ülkede kötüleşen insani durum ile ilgili ciddi endişeleri ve ülkenin diğer bölgelerinde devam eden güvenlik noktasındaki endişelerini dile getirdi. Ayrıca Etiyopya ve Eritre’ye Eritre güçlerinin Tigray’dan derhal ve tamamen geri çekilmesi için yükümlülüklerini yerine getirmeleri noktasında baskı yaptı. Tigray’daki Eritre güçleri ve Amhara bölgesel güçlerinin büyüyen insani felakete ve insan hakları ihlallerine katkı sağladığına işaret etti. Tüm tarafların düşmanlıklarını derhal sona erdirmesi gerekliliğini vurguladı. Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu ile Tigray’daki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi arasındaki ortak soruşturmayı memnuniyetle karşıladığını belirterek, sorumluların cezalandırılması noktasında adalet ve muhasebe tedbirlerine duyulan ihtiyacı vurguladı.

Washington’daki yetkililer geçen hafta Addis Ababa ve Asmara’nın söz verdiği gibi Eritre güçlerinin geri çekildiklerine dair hiçbir kanıtın olmadığını söyledi.

Çatışmalar geçtiğimiz kasım ayında Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin (TPLF) bölgedeki Etiyopya ordu üslerine saldırmasının ardından gerçekleşti. Federal ordu, Eritreli askerler ve Amhara güçleri ile birlikte TPLF’ye karşı saldırı düzenledi. Abiy Ahmed 2018’de iktidara gelene kadar yaklaşık 30 yıldır iktidar koalisyonuna hakim olan TPLF Eritre’nin baş düşmanı olarak biliniyor.

Öte yandan Price son aylarda yaşanan gelişmelere rağmen, “Etiyopya halkıyla kalıcı bir ortaklık kurmaya kararlıyız. Etiyopya’nın toprak bütünlüğüne ve birliğine bağlı kalmaya devam edeceğiz” açıklamalarını yaptı. Price ayrıca, “Tigray’da kötüleşen insani kriz ve bölgede meydana gelen insan hakları ihlalleri ve zulüm raporlarıyla ilgili ciddi endişeler mevcut” dedi.

Price, Joe Biden yönetiminin, BM ve diğer ilgili organlar da dahil olmak üzere, Afrika Birliği, bölgesel ortaklar ve uluslararası ortaklara Tigray’daki insani krizi ele almak için birlikte çalışma çağrısı yaptığını söyledi. Yapılan açıklamaya rağmen geri çekilmeye dair hiç bir kanıtın bulunmadığına dikkat çekti.

Ned Price, düşmanlıkları sona erdirme, sivilleri koruma ve engelsiz insani erişim sağlama noktasında Amhara bölgesel güçlerinin Tigray’dan çekilmesi çağrısında bulundu.

Price, birçok kuruluş tarafından bildirilen, bölgedeki cinayetleri, zorla sınır dışı etmeleri, cinsel şiddeti ve diğer insan hakları ihlallerini en sert ifadelerle kınadı.