İran’da Güney Afrika varyantı endişesi

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki dün (Salı) yaptığı açıklamada, İran’da Güney Afrika varyantına benzeyen üç koronavirüs vakası tespit edildiğini söyledi. Sağlık Bakanı’nın açıklamaları İran’da günlük ölüm sayısının 496 ile rekor seviyeye ulaşmasının ardından bir uyarı niteliğinde geldi.

Reuters’ın haberine göre, Orta Doğu’da salgından en çok etkilenen ülke olan ve salgının dördüncü dalgasıyla mücadele eden İran, Salı günü 462 ölüm kaydetti. Resmi istatistiklere göre, İran’daki 2,4 milyon vakanın yaklaşık 70 bin 532’sinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Nemeki televizyonda yayınlanan bir basın toplantısında, “Ne yazık ki Güney Afrika varyantının tespit edildiği üç vakamız var. Bunu doğrulama noktasındaki kontroller devam ediyor” dedi.

Nemeki açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Ayrıca koronavirüse yakalanan Hintli ziyaretçilerin vakalarını da inceliyoruz. Hindistan varyantını taşımadıklarını umut ediyoruz. Her halükarda bu durum bize sosyal mesafeyi artırmamız ve daha dikkatli bir şekilde tedbirlere uymamız gerektiğini gösteriyor” dedi.

İran Cumartesi günü, Hindistan varyantının yayılmasını engelleme noktasında Hindistan ve Pakistan’dan gelen yolcu girişini yasaklamıştı. Ayrıca İran’da zaruri olmayan işletmeler de üç haftadır kapalı bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı dün (Salı) sağlık çalışanlarının yüzde 90’ını aşıladığını ve 80 yaş üzeri kimselerin aşılama çalışmalarına başlanacağını bildirmişti.

Hükümet aşılama programlarını yavaşlatması sebebiyle birçok eleştiriye maruz kalmıştı. Ancak yetkililer aşıyı satın alma çabalarını engelleme noktasında ABD yaptırımlarını sorumlu tutuyor.

Gıda, ilaç ve insani yardım malzemeleri, ABD’nin İran ile küresel güçler arasındaki nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Washington’ın İran’a yeniden uyguladığı yaptırımlardan muaf tutuluyor.

Diğer taraftan petrol sektörü ve bankacılık sektörü gibi sektörleri hedefleyen ABD yaptırımları, bazı yabancı bankaların İran’la finansal işlemler yapmasını engelliyor.

İran bu durumun, temel ilaçlar ile diğer insani yardım malzemelerini ithal etme çabalarını sürekli kesintiye uğrattığını bildirdi.

Şarkul Avsat