“Suudi Arabistan ile Biden yönetimi arasında yüzde 90 fikir birliği var”

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD Başkanı Joe Biden döneminde, Riyad ve Washington arasında ortak dosyalar konusunda yüzde 90’dan fazla bir fikir birliğinin söz konusu olduğunu açıkladı.

Veliaht Prens, dün gece bir televizyon kanalına verdiği röportajda, ​​ABD yönetimiyle anlaşmazlık payının artabileceğini veya azalabileceğini söyledi. Suudi Arabistan’ın içişlerine herhangi bir baskı veya müdahaleyi kabul etmediğini vurguladı.

ABD’nin Suudi Arabistan için stratejik bir ortak olduğuna dikkat çeken Muhammed bin Selman, dış politikalarının Suudi Arabistan’ın çıkarlarına dayandığını ifade etti. Suudi Arabistan’ın dünyanın tüm ülkeleriyle çalıştığını belirten Veliaht Prens, Riyad’ın dünyadaki tüm ortaklarıyla ittifaklarını güçlendirmek amacında olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, İran konusunda ise “İran, nihayetinde bir komşu ülke ve onunla normal ilişkiler kurmayı umuyoruz. Bizimle ortak çıkarları olmasını istiyoruz. İran’la ilgili sorunumuz, nükleer programı veya yasadışı milislere destek ve balistik füze programı gibi olumsuz davranışlarıyla ilgili. Bu zorlukların üstesinden gelmek için ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhammed bin Selman, Yemen dosyasıyla ilgili olarak; Yemen’de meşruiyete karşı yapılan Husi darbesinin yasadışı olduğunu belirtti. Suudi Arabistan’ın, sınırlarında kanun kaçağı milislerin varlığını kabul etmeyeceğini söyleyen Veliaht Prens, Suudi Arabistan’ın bölgenin istikrarını sağlamak için girişimlerinin devam ettiğini vurguladı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, “Husilerin İran rejimiyle güçlü bir ilişkisi var. Sonuçta onlar da Yemenli ve genlerinde Araplık var. Yemen çıkarlarının galip gelmesi için gerçek adım atmaları gerekiyor. Husilerin, herkesin haklarını garanti altına alan çözümlere ulaşmak amacıyla müzakere masasına oturmasını umuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Şarku’l Avsat