IQVIA: 2025 yılına kadar koronavirüs aşıları için 157 milyar dolar harcanacak

Sağlık sektörüne yönelik veri ve analiz hizmeti sunan ABD menşeili IQVIA Holdings tarafından açıklanan raporda, tüm dünyada devam eden aşılama çalışmalarını her iki yılda bir yapılacak “ek aşıların” izleyeceğine işaret edildi.

Reuters’ın haberine göre, IQVIA, koronavirüs ile mücadelede ilk aşılama dalgası ile 2022 sonuna kadar dünya nüfusunun yüzde 70’inin aşılanmasını öngördüğünü belirtti.

Raporda ilk aşılardan sonra mevcut aşıların etki süresinden yola çıkılarak yapılan hesaplamalara göre iki yılda bir ek aşıların yapılmasının beklendiği belirtildi.

Beyaz Saray’dan bir yetkili bu ay yaptığı açıklamada, ABD’nin ilk tam aşılama sonrasında 9 ila 12 ay içinde ek aşı ihtiyacı oluşması olasılığına karşı hazırlık yaptığını söylemişti. Pfizer de 12 aylık süre içerisinde ek bir aşı yapılmasına ihtiyaç duyulabileceğini açıklamıştı.

Aşı harcamalarının tüm dünyada devam eden aşılama çalışmaları nedeniyle 54 milyar dolar ile bu sene en yüksek seviyede olması bekleniyor.

IQVIA’dan Murray Aitken artan rekabetin ve aşı hacminin fiyatları aşağıya çekmesiyle 2025 yılında bu harcamanın 11 milyar dolar seviyesine gerilemesinin beklendiğini söyledi.

IQVIA’dan yapılan açıklamada, koronavirüs aşıları için yapılan harcamaların aynı dönemde yaklaşık 7 trilyon dolar seviyesinde olması beklenen toplam reçeteli ilaç harcamalarının yüzde 2’si seviyesinde olacağı ifade edildi.

Şarkul Avsat