Beyaz Saray’dan ‘gizemli hastalık saldırılarına’ yönelik ilk değerlendirme

Beyaz Saray dün (Perşembe) yaptığı bir açıklamada, ABD’de 2019 ve 2020 yıllarında gizemli bir hastalığa neden olan ve yurt dışında da benzerine rastlanan şüpheli radyo frekansı saldırılarına benzeyen vakalarla ilgili basında çıkan haberlerin farkında olunduğunu açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Beyaz Sarayın birçok bakanlık ve devlet dairesi ile yakından çalıştığını ve Beyaz Saray yakınlarında yapılan bir saldırı da dahil olmak üzere durumun hala incelendiğini söyledi.

Dün erken saatlerde, ABD merkezli CNN televizyonu, Kübalı diplomatları etkileyen “Havana Sendromu” olarak bilinen gizemli bir hastalığa benzeyen iki muhtemel vakanın incelendiğini belirtti. CNN geçen yıl benzer bir olayın Beyaz Saray yakınlarında gerçekleştiğini aktarmış, GQ dergisi ise daha önce bildirilen başka bir olayda, 2019 yılında Virginia banliyösü yakınlarındaki Beyaz Saray yetkilisinin hastalanmasına neden olduğunu belirtmişti.

Jean-Pierre basına yaptığı açıklamada, “ABD kamu hizmetlerindeki çalışanların sağlıkları ve güvenlikleri, Joe Biden yönetimi için önceliklidir” dedi. Jean-Pierre “Belirli ayrıntılar vermemiz veya doğrulamamız mümkün değil” ifadelerini kullandı.

2016 yılından bu yana 40’tan fazla diplomatın bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi ve diğer gizemli semptomlar yaşaması şüphelerin ortaya çıkmasına neden oldu.

ABD hükümeti aralık ayında yayınladığı bir raporda, yurtdışındaki diplomatların yaşadığı semptomların en mantıklı açıklamasının ‘yönlendirilmiş’ radyo frekansları olduğunu belirtmişti. Şubat ayında, ABD Dışişleri Bakanlığı incelemenin hala devam ettiğini açıkladı.

Şarku’l Avsat