Husiler, Sana’daki özel ticari işletmeleri hedef aldı

Husi milislerinin başkent Sana’daki ve kontrolleri altındaki diğer şehirlerdeki özel işletmeleri ve çalışanları bir kez daha hedef aldıkları bildirildi. Sana’daki yerel kaynaklar tarafından aktarılan bilgilere göre Husiler söz konusu eylemleriyle işletmelerin sermayesini ve kazançlarını tespit etmeyi, gelir vergilerini artırarak yeni harçlar ve vergiler getirmeyi hedefliyor.

Kaynaklar, Husilerin son birkaç gündür baskın, gasp ve kapatma eylemlerine hız verdiğini, işgal altındaki başkent Sana’da faaliyet gösteren en büyük 3 özel şirketi ve ticari kuruluşun hedef alındığını bildirdi.

Husi saldırılarından etkilenen işletmeler arasında büyük bir maden suyu fabrikası, giysi satılan merkezi bir pazar ve Yemen’de uydu üzerinden yayın yapan özel bir medya şirketi bulunuyor.

Husilerin, Ramazan Ayı’nın başında başlattığı saldırılardan Sana’daki 800’den fazla pazar merkezi ve mağaza etkilendi. Şarku’l Avsat’a açıklamlarda bulunan yerel kaynaklar, Husilerin silahlı unsurlarının bir hafta önce Sana’nın kuzeyindeki Şamlan maden suyu fabrikasına baskın düzenlediğini, çalışanlarını çıkardıktan sonra da iş yerini kapattıklarını aktardılar.

Kaynaklara göre fabrikaya düzenlenen baskının ve kapatmanın arka planında milislerin kuruluşu finans işlemlerinde kullanma isteği var.

Milisler, maden suyu üretim tesisini hedef aldıkları saldırıdan iki gün sonra City Max adlı alışveriş merkezine baskın düzenlediler. Baskın sırasında içerideki ziyaretçiler dışarı çıkarıldı. Milisler saatlerce kapalı kalan dükkanların, sahiplerinin yüksek meblağlar ödemesinin ardından açılmasına müsaade ettiler.

Baskın anında maruz kaldıkları saldırı ve tehditler ile ilgili Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan alışveriş merkezi çalışanları, milislerin saldırı sırasında kamera kayıtlarını kasıtlı olarak imha ettiklerine işaret ettiler. Yaşananları barbarlık olarak nitelendirdiler.

Çalışanlar, Husilerin geçen yıl yaptıkları büyük çaplı baskın da dahil olmak üzere daha önce birkaç kez daha alışveriş merkezine saldırdıklarını belirttiler.

Baskınlar sonrasında milisler işletmelere kayyum atayarak ticari bankalardaki hesaplara el koydu. Ticari işlemlerinin devralınması ve yeni muhasebeciler, mali yönetim ve mağaza ve depo sekreterlerinin atanması gerçekleştirildi.

Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamalarda merkezde son 3 yılda toplam 31’den fazla Husi saldırısı olduğu kaydedildi.

Husilerin, Sana ve kontrolü altındaki diğer şehirlerde Yemenlilere yönelik tehditlerine ve silah zoruyla yağma suçlarına hız verdiği bilgisi verildi. Husiler birkaç gün önce, Sana’da uydu üzerinden yayın yapan en büyük medya kuruluşu olan Yemen Digital Media şirketine de baskın düzenledi.

Sana’daki insan hakları ve medya kaynaklarına göre milislerin sözde güvenlik ve istihbarat güçlerine bağlı silahlı unsurlar, Sana’daki Yemen Digital Media şirketinin ana merkezine düzenledikleri baskında, yabancı ülkelerle iletişim yapıldığı iddiasıyla ekipmanlara ve cihazlara el koydular. Ayrıca şirkete yeni bir kayyum atadılar.

Milislerin kendi kontrol alanlarındaki muhaliflerin fonlarına, şirketlerine ve işletmelerine el konulmasını meşrulaştırmak için oluşturduğu sözde yargı muhafızına bağlı diğer temsilciler de söz konusu eylemler sırasında silahlı milislere eşlik ettiler.

Yemen Digital Media Genel Müdürü Taha el-Maamari, milislerin şirket personelini daha önce birçok gazeteci için de gerekçe olarak kullanılan uydurma bir suçlama ile, yani devlet güvenliğine karşı suç işlemek, saldırganlığa destek vermekle ve yabancı ülkelerle iletişim kurmakla suçladıklarını aktardı.

Maamari, Yemen’deki Medya Özgürlüğü Gözlemevi’ne yaptığı açıklamada bu tür suçlamaların dile getirilmesinin, kuruluşa ait ekipmanlara milisler tarafından el konulması ve faaliyetlerin durdurulması için gerekçe olarak kullanıldığını vurguladı.

İran’ın Yemen’deki vekili olan Husiler, Sana’daki Yemen Digital Media şirketinin ofisine 2018’de yılında da aynı gerekçelerle baskın düzenlemişti.

Şarku’l Avsat