İlk Arap kadın astronot: Nura el-Matruşi

Uzay çalışmalarına devam Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bu yolcuğunda yeni bir tarihi adım attı. BAE, ilk kadın Arap astronotunu dünyaya tanıttı.

BAE Başbakanı ve Dubai Hükümdarı Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum geçtiğimiz günlerde BAE Astronot Programına iki yeni astronotunun katıldığını duyurdu. Bu iki yeni astronottan biri kadın.

Dubai Hükümdarı attığı tweette şu ifadeleri kullandı:

“Gelecekte yapılacak uzay keşif görevleri için NASA tarafından eğitilecek ve 4 binden fazla aday arasından seçilen iki yeni astronottan biri Arap bir kadın. Nura el-Matruşi ve Muhammed el-Mulla’yı tebrik ederim.”

El-Matruşi ve el Mulla aralarında Hazza el-Mansuri ve Sultan el-Neyadi’nin de olduğu BAE Astronot Programı’na katılacak.

El-Matruşi sadece BAE’nin değil aynı zamanda bütün Arap dünyasının ilk kadın astronotu olması nedeniyle bu kendisi için oldukça özel bir durum. İlk Arap kadın astronotu olan el-Matruşi, 2015’te BAE Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu ve bu alanda senelerce çalışarak deneyim kazandı.

El-Matruşi, 2018 yaz ve 2019 kış dönemlerinde BAE’yi Birleşmiş Milletler Gençlik Konferansı’nda temsil etti.

El Mulla’nın da sahip olduğu çok sayıda başarı bulunuyor. El-Mulla 19 yaşındayken ticari pilot lisansını Avustralya Sivil Havacılık Otoritesi’nden alarak Dubai Polisi’nin en genç pilotu oldu. 9 yıl sonra pilot eğitmen lisansını Genel Sivil Havacılık Otoritesi’nden (GCAA) aldı ve 28 yaşında, Dubai’nin en genç eğitmeni oldu.

BAE Astronot Programına iki yeni astronotun dahil olması şubat ayında başarılı bir şekilde Mars’ın yörüngesine ulaşan uzay görevinin devamı olarak atılan bir adım.

Emirates Woman