Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman

Kremlin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin uluslararası ilişkiler vizyonuna destek veriyor

Kremlin’den dün yapılan açıklamada Rusya’nın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın uluslararası ilişkiler vizyonuna verdiği desteği dile getirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova’nın Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin eşitlik ilkelerinin önemi ve ülkelerin içişlerine karışılmaması konusundaki açıklamalarını desteklediğini söyledi.

Peskov, Prens Muhammed bin Selman’ın Riyad’ın Birleşmiş Milletler’in küresel meselelerdeki merkezi rolüne bağlılığına ilişkin sunduğu vizyonun, eşitlik, saygı, ulusal çıkarların adil değerlendirilmesi ve devletlerin içişlerine müdahalede bulunmama ilkeleri üzerine uluslararası ilişkiler kurmasının önemine işaret etti. Peskov uluslararası meselelerin bu şekilde ele alınmasının en büyük övgüyü ve hoş karşılanmayı hak ettiğini vurgulayarak, Rusya’nın bu yaklaşımı tamamen desteklediğini ifade etti.

Kremlin Sözcüsü, “Dünya genelindeki uluslararası hukuk ihlalleri söz konusu olduğunda, Moskova’nın bu girişimin çok önemli ve harika olduğuna inandığını” doğruladı.

Peskov’un açıklamalarında Rusya’nın tutumu, karşılıklı olarak ulusal çıkarlara saygı, eşit diyalog ve ülkelerin içişlerine karışmama ilkesi ile uluslararası ilişkiler kurma ihtiyacı çerçevesinde oldu.

Rus kaynaklar, son zamanlarda Moskova ve Riyad’ın bu dosyalara ilişkin tutumlarının aynı olduğunu belirtiyor.

Bu bağlamda Peskov, “Suudi veliaht prensin ifade ettiği tutumun, Moskova ve Riyad’ın uluslararası siyasetteki ortak yaklaşımlarının bir kanıtı olduğunu vurgulayarak, Rusya’nın Suudi Arabistan ile ilişkilerini daha fazla geliştirme niyetinin olduğunu belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘Uluslararası ilişkilerin ana çerçevesi, özellikle de eşitlik, saygı, ulusal çıkarların adil değerlendirilmesi ve ülkelerin içişlerine karışmama ilkeleri ve bu yaklaşıma tam destek verdiğini’ bir kez daha tekrarladı. Peskov, “Bu ortak görüş ışığında, Suudi Arabistan’la ilişkilerimizi, Devlet Başkanı Putin’in Ekim 2019’da Riyad ziyareti sırasında varılan anlaşmaların uygulanması da dahil olmak üzere genişletmeye hazırız” dedi.

Şarku’l Avsat