Esed devlet başkanlığı seçimlerinde iki aday ile yarışacak

Suriye Anayasa Mahkemesi, ülkede 26 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlerde aday olarak Devlet Başkanı Beşşar Esed’in yanı sıra Abdullah Sallum Abdullah ve Mahmud Ahmed Marei’yi onayladı.

Diğer yandan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, terör eylemi ve devletin prestijini zedelemek için komplo kurmak ve Suriye lirası dışında işlem yapmak dahil olmak üzere ülkedeki suç, kabahat ve ağır suçların failleri için genel af kararı çıkardı. Ancak bazı suçlar karara dahil edilmedi.

Esed, çatışmanın başlangıcından bu yana birçok af çıkardı. Bunların en kapsamlısı ise, üçüncü başkanlık dönemine yeniden seçildikten sonra Haziran 2014’te çıkarılan af terör yasasıyla ilgili suçları da kapsayan kararnamesi oldu.

2019 yılında ‘düşman saflarında silah taşıma’ suçu hariç yeni bir af daha çıkarıldı.

Sonuçları Esed lehine olacak şekilde önceden belirlenmiş gibi görünen yeni kararname ise, 26 Mayıs’ta yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinden birkaç hafta önce geldi.

Suriye Devlet Başkanlığı sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Esed’in 2 Mayıs 2021’e kadar ülkede işlenen hafif suçlar, ihlaller ve bazı suçlar da dahil olmak üzere genel af sağlayan 2021 yılı 13 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çıkardığı duyuruldu.

Suriye resmi haber ajansı SANA tarafından servis edilen ​​kararname, devletin prestijini zedelemek veya üç ila altı ay içinde teslim olması şartıyla iç ve dış askerlik hizmetinden kaçmak gibi suçlar hakkındaki çoğu cezayı kapsıyor.

Kararnameye göre idam cezası, ağır işçilik ve müebbet hapis cezasına indirildi. Ayrıca başkalarının yardımına muhtaç hale gelen, tedavisi olmayan bir hastalığa yakalanmış veya 70 yaşına gelmiş olanlar için de af geldi.

Ancak silah kaçakçılığı, vatana ihanet, casusluk, düşmanla iş birliği, yangın suçları ve ölümle sonuçlanan terör suçları da dahil olmak üzere birçok suç af kapsamı dışında bırakıldı.

Şarkul Avsat