Husiler cami yıktı

Yemen’de İran destekli Husilerin UNESCO dünya mirası listesindeki tarihi camiyi yıkması, hükümetin büyük tepkisini çekti. Hükümet, Husilerin hiçbir gerekçe göstermeden tarihi camiyi yakmasını kınadı.

Husiler, kontrol altında tuttukları başkent Sana’da Hz. Muhammedin Mekke’den Medine’ye hicretinin ilk yıllarında inşa edilen tarihi En Nehreyn Camisi’ni yıktı. Tarihi cami aynı zamanda Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünya mirası listesinde yer alıyor.

Yemen Vakıflar Bakanlığı ile Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Husilerin tarihi camiyi yıkmasına sert tepki göstererek kınadı.

Vakıflar Bakanlığı, caminin yıkımını şiddetle kınayarak, söz konusu eylemi Yemen halkı, kimliği ve medeniyetine karşı “nefretin” bir delili olarak nitelendirdi.

Öte yandan Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı da tarihi caminin yıkılması ile ilgili olarak, sorumluların yargılanması için gerekli adımların atılacağı vurgulandı.

Husilerin Yemen’in tarihi yapılarına zarar vermesinin engellenmesi için Bakanlık ayrıca UNESCO dahil tüm uluslararası kuruluşlara harekete geçmesini istedi.

Yeni Yemen