Suudi Arabistan, ABD ve Rusya dahil birçok ülkeden Kudüs açıklaması

Kudüs’te son birkaç gündür Filistinlilerin maruz kaldığı olaylar nedeniyle İsrail geniş çapta kınandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail güçleri tarafından Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki Filistinlilerin yerlerinden edilmesinden duyulan derin endişeyi belirterek, İsrail’in Kudüs’teki planlarının reddedildiğini ifade etti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’ın her türlü tek taraflı tedbiri, uluslararası meşruiyet kararlarının ihlalini ve bölgede güvenlik ile istikrarı sağlamak için barış sürecini yeniden başlatma şansını zayıflatan her şeyi kınadığı vurgulandı.

Suudi Arabistan’ın Filistin halkına verdiği desteğin altını bir kez daha çizen Bakanlık, Filistin halkının, uluslararası meşruiyet kararları ve Arap Barış Girişimi uyarınca, başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırlarında bağımsız Filistin devletini kurmasını sağlayacak şekilde Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüme ulaşmayı amaçlayan tüm çabalara destek verildiğini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) de, Şeyh Cerrah ve Doğu Kudüs’ün diğer bölgelerindeki Filistinli ailelerin evlerinden zorla çıkartılmasını reddederek, bu eylemlerin uluslararası insancıl hukuka göre yasa dışı olduğunu ve sahada gerginliği artırmaya neden olacağı konusunda uyardı.

AB Sözcüsü Peter Stano, Kudüs’te gerilim ve şiddetin tırmanmasının tehlikeli ve kabul edilemez olduğunu söyleyerek, gerginlikleri yatıştırmak için acilen harekete geçme, Tapınak Tepesi çevresinde provokatif eylemlerden kaçınma ve statükoya saygı çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Filistinli ailelerin İsrail makamlarınca evlerinden zorla çıkarılmasının uluslararası insancıl hukuk uyarınca yasaklandığını ve savaş suçu teşkil edebileceğini bildirdi.

Rusya ise, son günlerde Doğu Kudüs’teki durumun kötüleştiğine dikkat çekerek, söz konusu durumdan derin endişe duyulduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Buradaki sivil halka yönelik saldırıları sert şekilde kınıyoruz. Tüm tarafları şiddetin tırmanışına yol açan herhangi bir adımdan kaçınmaya çağırıyoruz” denildi.

Bakanlığın açıklaması şu ifadelerle devam etti:

“Rusya’nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarında yer alan ilkeli ve tutarlı pozisyonunu doğruluyoruz. Buna göre, Doğu Kudüs dahil, işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail tarafından yerleşimlerin oluşturulması ve burada bulunan arazi ve mülklerin kamulaştırılmasının yasal dayanağı yok. Bu tür eylemler, uluslararası hukuka aykırı ve Filistin ile İsrail devletlerinin 1967 sınırlarına göre kurulması çerçevesinde meselenin barış yoluyla çözülmesini engelliyor.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “ABD, Harem-i Şerif ve Şeyh Cerrah bölgesi dahil Kudüs’te tarafların karşı karşıya geldiği ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan dolayı oldukça endişelidir. Şiddetin hiçbir gerekçesi olamaz, fakat özellikle ramazanın son günlerine girilirken bu şekilde kan dökülmesi rahatsız edicidir” şeklinde konuştu.

Price, şiddetin sona ermesi için İsrail ve Filistinli yetkililere çağrıda bulunarak, tüm tarafların provokatif eylem ve söylemlerden kaçınması gerektiğini dile getirdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, İsrail polisinin Mescid-i Aksa’ya yönelik baskını kınarken, KİK Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacraf Şeyh Cerrah mahallesinde yerleşim birimlerinin inşasını ve Filistinlilerin zorla evlerinden çıkartılmasını kınadı.

Mısır, Ürdün, Lübnan, Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve Moritanya kutsal ayın bariz bir ihlali anlamına gelen Mescid-i Aksa baskınını şiddetle kınadı.

Tunus Dışişleri Bakanlığı, Malezya Başbakanı, Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İran Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından da benzer açıklamalar yapıldı.

Şarku’l Avsat